Već možemo govoriti o trendu rasta plata

Izvor: B92, 26.Jul.2017, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Već možemo govoriti o trendu rasta plata"

Beograd -- Rast prosečne plate u Srbiji je realan i očekivan, s obzirom na rast bruto domaćeg proizvoda, rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

"Treba pozdraviti podatak da u Srbiji raste prosečna zarada, s obzirom da povećanje plata zaposlenih znači i poboljšanje mogućnosti za bolji promet mnogih firmi, a posebno u trgovini. Nadamo se da će taj trend biti nastavljen", rekao je Atanacković.

"Možemo govoriti o trendu rasta plata, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali to je i za očekivati s obzirom da imamo i rast bruto domaćeg proizvoda. Osim toga bez obzira koliko je pod kontrolom inflacija, ona takođe utiče na to i da bi realne zarade ostale na istom nivou neophodno je da se povećavaju bar za toliko kolika je inflacija", kaže Atanacković.

Iznos neto i bruto plata će, dodaje, u velikoj meri zavisiti i od odnosa dinara i evra. Rekao je da je na rast prosečne plate uticao i rast dinara u odnosu na evro, pošto mnogi imaju indeksiranje zarada kroz evro.

Unija poslodavaca Srbje očekuje da će plate biti sve veće, kaže Atanacković i ističe da bi one mogle da budu još veće ukoliko bi bila smanjena zahvatanja države od privrede.

Trend rasta plata u Srbiji biće nastavljen zahvaljujući konkretnim makroekonomskim rezultatima, ali i najavljenom povećanju zarada u javnom sektoru i penzija, kaže Vladimir Krulj.

"Sa jedne strane, imamo jasno povećanje BDP-a, kao i povećanje industrijske proizvodnje, ali i pad nezaposlenosti usled povećanja zaposlenosti, što je možda i najbitnije", izjavio je ekonomista Vladimir Krulj.

Ističe da će na rast plata svakako uticati i dolazak stranih investitora u zemlju, podsetivši da vlada pregovara sa 53 potencijalna investitora za projekte vredne 1,3 milijarde evra.

"Ako uzmemo u obzir i najavljeno povećanje plata u javnom sektoru i penzija, mislim da će ovaj trend biti nastavljen i u mesecima koji dolaze".

Svi ti elementi, dodaje uticaće i na rast plata u realnom sektoru.

"Veći broj ljudi je zaposleno, dolazi do veće konkurencije unutar svih sketora, što podiže realnu vrednost ne samo prosečnih plata već i realnu vrednost našeg tržišta i samim tim dovodi do veće zainteresovanosti investitora", naglasio je Krulj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.