VW uzdrmao svet skandalom, a sada i novom vešću

Izvor: B92, 27.Okt.2016, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VW uzdrmao svet skandalom, a sada i novom vešću

Volfsburg -- Nemački automobilski gigant Folksvagen (VW) saopštio je da je ostvario neto dobit od 2,28 milijardi evra (2,49 milijardi dolara) u trećem tromesečju.

Ovaj profit dolazi nakon velikog gubitka pre godinu dana zbog globalnog skandala vezanog za varanje na testovima o emisiji štetnih gasova iz dizel automobila.

Dobit grupe u tri meseca, zaključno sa septembrom, blago je niža od prognoze analitičara koji su tipovali iznos od 2,45 milijardi evra, ali predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ogroman uzlet u odnosu na neto gubitak od 1,73 milijarde evra zabeleženih u istom periodu lani, prenosi agencija Frans pres.

Proizvođač automobila, nekadašnja perjanica nemačke industrije, potonuo je u najdublju krizu u svojoj istoriji nakon što je u septembru prošle godine priznao da je instalirao softver za lažiranje podataka o emisiji gasova u svojih 11 miliona dizel motora u svetu.

Još neprocenjen ceh ove afere - uključujuci kazne regulatora i sudske troškove, gurnuo je prošle godine VW "u crveno", prvi put u više od 20 godina, kada je kompanija uknjižila gubitak od 1,6 milijardi evra, pošto je zbog sudskih sporova bila prisiljena da izdvaja određena sredstava na stranu, koja su se do sada popela na 18 milijardi evra.

Američki sudija je u utorak doneo konačno odobrenje za nagodbu VW-a po kolektivnoj tužbi u vezi sa "dizelgejt" skandalom u iznosu od 14,7 milijardi dolara, što je najveća takva nagodba jednog proizvođača automobila u istoriji, navodi francuska agencija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VW vraća povjerenje, ostvario dobit od 2,28 milijardi

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2016

VOLFSBURG - Njemački automobilski gigant Folksvagen (VW) saopštio je da je ostvario neto dobit od 2,28 milijardi evra (2,49 milijardi dolara) u trećem tromjesečju...Ovaj profit dolazi nakon velikog gubitka prije godinu dana zbog globalnog skandala vezanog za varanje na testovima o emisiji štetnih...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.