VUČIĆ: Doneli smo odluku da damo novac za unapređenje rada odbrambene industrije

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2017, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ: Doneli smo odluku da damo novac za unapređenje rada odbrambene industrije

Očekuje se da će Srbija izvoziti više od milijardu evra godišnje proizvoda namenske industrije u narednih pet-šest godina.

Predsednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vučić sastao se sa direktorima osam privrednih društava odbrambene industrije Srbije, javnog preduzeća Jugoimport SDPR, dva privredna društva, koja bi u toku 2017. godine trebalo da postanu deo odbrambene industrije Srbije i sa direktorima tri remontna zavoda.

Nakon sastanka premijer Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se obratio građanima uživo na konferenciji i rekao:

- Danas smo imali sastanak sa predstavnicima svih namenskih industrija i doneli smo odluku da damo veliki novac za unapređenja. Taj novac je direktna investiciona injekcija koja nije došla od preduzeća već direktno od države - rekao je Vučić i dodao da ako se ovakva situacija nastavi da se uskoro može očekivati povećanje plata u celom javnom sektoru i dodao:

- Za "Zastavu" smo izdvojili više od devet miliona evra. "Prva petoletka" 3,5 miliona evra. Dogovorili smo se i da radnici u "Petoletki" dobiju nešto veće plate. "Teleoptik" dobija 6.862.000 evra. Nama je to važna fabrika. Za "Slobodu Čačak" dajemo dva miliona evra. "Sloboda" radi pristojni. Za "Milan Blagojević Lučani" izdvojili smo više od četiri miliona evra. "Prvi Partizan" želi da svoje kapacitete izmeste iz podzemnog prostora. Oni rade na proizvodnji od teških metala za glave naših granata, municije...Pribojskom "FAP-u" ćemo da prebacimo dva miliona evra. Doneli smo odluklu i da Vazduhoplovnom zavodu "Momi Stanojloviću" damo četiri miliona evra. Tehničko-remontnom zavodu Čačak 3 miliona evra.

Premijer je naveo da za "Prvu iskru Barič" trenutno nije bio potreban novac.

- Sve kad izračunate to je oko 43 miliona evra. Taj novac je direktna "injekcija" u namensku industriju. Budžet Vlade Republike Srbije je u suficitu na današnji dan  i april ćemo nesumljivo završiti u suficitu.  Nećemo imati deficit, zaključno sa 30. aprilom uopšte! Ukoliko se ovako nastavi biće povećanja plata za ceo javni sektor - naglasio je premijer.

Vučić se potom ponovo osvrnuo na situaciju u regionu i naglasio da je srećan što su svi u srbiji skoncentrisani na rad i bolju ekonomiju.

- Sve što radimo nema nikakvog smisla ako nemamo mir i stabilnost. Ne znam zašto nekome pada napamet da priča o promenama granic,a sukobima, srećan sam što u Srbiji nikome to ne pada na pamet. Svoje ponašanje nećemo da menjamo, Pozivamo samo na rad, posvećenost, odgovornost. Kreiramo samo nove vrednosti u ekonomiji - rekao je Vučić.

O Briselskom sporazumu

- Dijalog je važan, spremni smo da te razgovore nastavimo. Bolje je 1000 godina da razgovarate nego jedan minut da se sukobljavate. Pažljivo se držim toga da nikoga ne uvredimo i ne kažemo nešto što može da ugrozi stabilnost u regionu.

Planovi za naredne godine, ulaganje u poligon

- Ove godine očekujem do 550 miliona dolara izvoza. Kad vidite da imate zagarantovano tržište za narednih 10 godina, onda i ulažete...Mi do pre nekoliko godina nismo imali uniforme i čizme (vojska). Imamo mnogo izvoznih aduta. U municiji smo neprikosnoveni. Uložićemo i u poligon u Nikincima - poručio je na kraju Vučić.

Koliko je srpska namenska industrija napredovala i koliki potencijal ima u privrednom razvoju Srbije?

Foto: Srbija Danas

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski ističe za SrbijaDanas.com da naša namenska industrija u stalnom porastu i da je dobro što je premijer odlučio da okupi zajedno sve činioce srpske vojne industrije.

- Srpska vojna industrija je u konstantnom usponu, naročito u ovoj deceniji, i to je ono što je dobra vest za ovu državu. Veoma je teško probiti se sa novim proizvodom na tržišta koja su mahom zatvorena, ali mislim da Srbija sa komplikovanim sistemima poput „Lazara“, „Miloša“ i „Nore“ ima dobru šansu.  Jugimport SDPR već godinama objedinjuje celokupnu vojnu industriju. U pitanju je preduzeće koje ima svoje prodajne agente svuda po svetu, ozbiljnu mrežu i svakako najbolje može da obavi taj posao. Jedinstveni nastup, kao što je to bio slučaj u Emiratima ove godine, od presudnog je značaja - objašnjava Lazanski.

On napominje da je samohodna haubica „Nora“ trenutno naš najprodavaniji proizvod.

- „Nora“ se na Sajmu naoružanja u Abu Dabiju pokazala kao apsolutni hit. Već smo prodali 30 komada Mijanmaru, 18 Bangladešu, 12 Keniji… Sada treba napraviti proboj na tim tržištima i za „Miloša“ i „Lazara“. Borbeno vozilo „Lazar 3“ nije ništa lošije od finske „Patrije“. Ako ih uporedite, onda ćete čak videti da je „Lazar“ bolji, a jeftiniji. U pitanju je nov proizvod za koji tek treba da se napravi ozbiljna promocija – dodaje Lazanski.

Naš glavni adut u proboju na svetska tržišta je po rečima Lazanskog niska cena vojnih proizvoda.

- Uvek smo najviše prodavali pešadijsku i minobacačku municiju, kao i puške. Sada smo napravili i ozbiljne sisteme koji će nam doneti veliku korist. Naša najveća prednost leži u tome što je odnos cene i efikasnosti mnogo povoljniji nego bilo gde drugde. „Lazar 3“ je možda čak za 70 odsto jeftiniji od „Patrije“ i to je nešto sa čime bi trebalo da se najviše promovišemo kod zemalja trećeg sveta, a, što da ne, i na drugim tržištima. Nama trenutno jedino problem može da predstavlja količina koju bi neko zatražio jer niko neće jedan ili dva „Miloša“ već će recimo da traži najmanje 20 komada za svoju policiju. Međutim, verujem da je naša vojna industrija u stanju i da taj problem lako prevaziđe – priča Lazanski.

Plan do 2020. godine

Namenska industrija Srbije je, za 18 godina (od bombardovanja do danas), od zemlje čije su fabrike oružja i vojne opreme totalno uništile NATO bombe, opet postala regionalni lider u proizvodnji pešadijskog naoružanja.

To je projekat iz doba JNA, ali je uz manje modifikacije doživeo pravi uspon i izvozni uspeh, pre svega zahvaljujući kupcima iz Jugoistočne Azije, podsaharske Afrike, pa čak i sa indijskog potkontinenta, posebno iz Bangladeša.

10 najvećih izvoznika u 2016.

Deset najvećih izvoznika po ugovorenoj vrednosti u 2016. godini su državna preduzeća poput Jugoimporta-SDPR, Prvog partizana, Zastava oružja, Prve petoletke, ali i privatna preduzeća Partizan TEĆ D.O.O. ,Tehnoremont D.O.O., Uni Global D.O.O, Krupnik D.O.O., Eling A.D i DLS Specijalni sistemiD.O.O.

Država je tokom 2016. godine u namensku industriju uložila 46 miliona evra i očekuje se da bi, zahvaljujući tome, izvoz u narednih pet do šest godina mogao da premaši iznos od milijardu evra.

-Prioritet u sledeće dve godine je opremanje Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, kao i Vojske novim artiljerijskim oružjem i oruđem, uglavnom domaće proizvodnje-rekao je ministar odbrane Zoran Đorđević - Tu su „Nora“, „Lazar“ i „Morava“, a imamo i nova sredstva koja treba da prođu proceduru u Tehničkom opitnom centru- rekao je ministar odbrane Zoran Đorđević.

Nora je inače projekat iz doba JNA, ali je uz modifikacije i osavremenjavanje doživeo pravi uspon i izvozni uspeh, pre svega zahvaljujući kupcima iz Jugoistočne Azije, Afrike, pa čak i sa indijskog potkontinenta, posebno iz Bangladeša.

Pogledajte karakteristike najnovijih proizvoda srpske namenske industrije na INFOGRAFIKU:

Srpska vojna industrija oduševila sve na sajmu naoružanja

Veliki potencijal srpske namenske industrije se video i na najvećem sajmu naoružanja na svetu Idex 2017 u Abu Dabiju. Srbija, to jest kompanija Jugoimport SDPR, je imala imponzantan štand na ovom prestižnom sajmu od 400 m2 na dva nivoa u glavnoj hali, a pored Srbije učestvovali su izlagači iz još 65 zemalja. Na ovom sajmu, Srbija je iznenadila mnoge svojim vrlo atraktivnim proizvodima. Srbija je ovde predstavila svoje adute namenske industrije, poput Lazara 3 u dve moguće verzije. Pored Lazara 3 bila je predstavljena i Nora B-52, kao i najnoviji proizvod, oklopni srpski automobil, koji moze da prevozi 8 osoba, nazvan Miloš.

Pored ovih proizvoda na sajmu su predstavljeni i balistički raketni sistem Šumadija i bespilotni helikopter Stršljen.

Raketni balistički sistem Šumadija ima minimalni domet od 70 km, a maksimalnog od 280 km. Jedna raketa Šumadije je teška oko 1.500kg, od toga može da nosi bojevu glavu težine 200kg.

Kada se govori o Šumadiji, treba imati na umu dve stvari: prva, da je u pitanju samo sredstvo odvraćanja, a druga je – da se Srbija razvojem Šumadije svrstala u mali krug zemalja koje imaju sposobnost da proizvedu takvo oružje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.