VAPAJ POLJOPRIVREDNIKA nebo ne čuje: Nema osiguranja od MRAZA U APRILU! Procenjujemo ŠTETU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Apr.2017, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAPAJ POLJOPRIVREDNIKA nebo ne čuje: Nema osiguranja od MRAZA U APRILU! Procenjujemo ŠTETU!

Polise za štetu od mraza izdaju se do 15. februara ili 1. marta

Osiguravajuće kuće polise za štetu na voću nastalu od mraza izdaju uglavnom do 15. februara ili 1. marta.

Tada poljoprivrednici nisu sigurni ni da li će imati rod, jer je jagodičasto voće u cvetu. Osiguranje od snega uglavnom se izdaje za štetu na stablu, što je opet problem proizvođačima malina i jagoda, gde je upravo plod najčešće na udaru.

Sneg u aprilu najveću štetu naneo je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jagodama. U Krivaji su već rumene, pa je plan bio da se u maju oberu. Ipak, taj plan su poremetili nemilosrdni vremenski uslovi.

Na pojedinim domaćinstvima šteta se već procenjuje na između deset i 20 posto. Hektari jagoda mahom su osigurani od grada, ali ne i od mraza. Osiguravajuće kuće izdaju polise za štetu od mraza do polovine februara, u najboljem slučaju, do marta, tako da je ovogodišnji aprilski sneg doslovno načinio nepredvidivu štetu.

Ipak, izdaju se i polise za sneg, ali samo za štetu na stablima, što ponovo ne spasava proizvođače jagodičastog voća.

U navedenom periodu kod jagodičastog voća tek počinje da se stvara plod, pa se poljoprivrednici uglavnom ne odlučuju da osiguraju nešto za šta nisu sigurni ni da će da rodi. A mraz i sneg izgleda više ne biraju ni vreme ni mesto.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.