Uzmi račun i pobedi – više od takmičenja

Izvor: RTS, 16.Feb.2017, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Uzmi račun i pobedi" – više od takmičenja

Za pola meseca trajanja nagradne igre, građani su na šalterima Pošte preuzeli 2,5 miliona besplatnih namenskih koverata, a poslali četvrtinu. Već je formirana i rang-lista prvih 12 opština iz kojih je stiglo najviše računa i koje imaju šansu da dobiju bežični internet u svom centru. U Vladi naglašavaju da je nagradna igra samo jedna od 68 mera kojima planiraju da promene situaciju u kojoj se gotovo trećina poslova obavlja bez plaćanja obaveza državi. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Da bi svi imali jednake šanse u takmičenju, uz broj poslatih računa, gleda se broj stanovnika i prosečna zarada na teritoriji opštine ili grada. Prema toj jednačini, prvo mesto trenutno pripada Beloj Palanci, a oni kažu da to nije slučajno. 

"Kada smo pripremali budžet za 2017. godinu dosta smo razgovarali sa našim građanima i upoznali ih da je bitno da izmirujemo poreske obaveze, da li prema državi ili prema lokalnoj samoupravi – jednostavno sve to što ode u državnu kasu na raznorazne načine se vrati lokalnoj samoupravi", rekao je predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković.
Besplatan bežični internet za opštinu, za građane šansa da dobiju automobile, putovanja u zemlji i inostranstvu, tehničku robu, a za najsrećnijeg stan u Beogradu.
Nagradna igra je samo jedna od 68 mera uz koje će država pokušati da smanji poslovanje mimo zakona, u sivoj zoni, sa sadašnjih 30 odsto na 26,7 odsto do 2020. godine.
Analitičar Radojka Nikolić kaže da je dugoročni cilj da dođemo do one tačke na kojoj je na primer sada Švedska.
"Kada tamo pitate šta se dešava sa građanima koji nisu platili porez, a u poreskom odeljenju vam kažu: ne razumem pitanje jer to kod nas ne postoji. Kada dođemo do te tačke, onda možemo da kažemo da smo prosperitetno društvo", rekla je Nikolićeva.
Računi i slipovi mogu da se šalju do kraja marta, a onda će jednom nedeljno biti organizovana ukupno četiri izvlačenja koje ćete moći da pratite na televiziji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.