Uslovljena Švajcarska: Hrvati će raditi kao drugi

Izvor: B92, 28.Maj.2016, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslovljena Švajcarska: Hrvati će raditi kao drugi

Zagreb -- Zbog diskriminiranog položaja u kojem se Hrvatska našla, EK stala je u zaštitu Hrvatske i zapretila Švajcarskoj da će joj uskratiti pristup nekim programima.

Švajcarska mora da ratifikuje protokol kojim se sporazum o slobodi kretanja između Švajcarske i EU proširuje i na Hrvatsku pre 9. februara 2017, izjavio je švajcarski predsednik Johann Schneider-Aman, što će Hrvatima omogućiti da pod jednakim uslovima kao i ostali građani EU rade u Švajcarskoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Švajcarska mora ratifikovati taj protokol pre 9. februara 2017”, rekao je Schneider-Aman i dodao da je "jasno da nema vremena za gubljenje".

Prema odredbama švajcarskog ustavnog amandmana o imigracionim kvotama, švajcarska vlada ima rok od tri godine od referenduma održanog 9. februara 2014. da donese zakone i ponovno ispregovara i prilagodi međunarodne sporazume. Švajcarska je bila obavezna da potpiše protokol otkako je Hrvatska postala članica EU 2013. godine, ali je odbila da to uradi nakon referenduma 2014. na kojem su Švajcarci glasali za uvođenje kvota radnicima iz Evropske unije. Konačno ga je potpisala u martu ove godine, ali ga još mora ratifikovati Švajcarski savezni parlament.

Ratifikacija tog protokola omogućiće Hrvatima da pod jednakim uslovima kao i ostali građani EU rade u Švajcarskoj.

"Ne možemo si više priuštiti da ne igramo u Ligi šampiona i da nismo potpuno uključeni u istraživački program Obzor 2020", rekao je u intervjuu Schneider-Aman švajcarskom dnevnom listu Neue Zuercher Zeitung, referirajući se na to da je Švajcarska nije uključena u finansijski plan ovog istraživačkog projekta zbog izostanka ratifikacije protokola kojim se sporazum o slobodi kretanja između Švajcarske i EU proširuje i na Hrvatsku.

Odluka o uključivanju Hrvatske u dogovor o slobodnom kretanju ići će dalje bez obzira na odnose Švajcarske i Evropske unije u budućnosti, rekao je.

Iako Švajcarska nije država članica, ako ne dođe do dogovora o imigraciji, u pitanje bi moglo doći niz bilateralnih dogovora između nje i Evropske unije.

Švajcarski građani na referendumu u februaru 2014. sa 50,3% odlučili su podržati restrikciju imigracije koja zahteva ponovne pregovore o dogovoru sa EU.

Švajcarska i EU stavili su svoj dogovor na čekanje zbog britanskog referenduma koji će se održati 23. juna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.