Uskoro master plan o javnim preduzećima

Izvor: Akter, 30.Sep.2014, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro master plan o javnim preduzećima

Ministar privrede Srbije Željko Sertić najavio je da će Ministarstvo privrede veoma brzo napravit master plan za Javna preduzeća

On je na sastanku predstavnika privrede, države i struke o stanju o energetici, a koji organizuju Ministarstvo privrede i Privredna komora Srbije (PKS) kazao da se tim dokumentom neće rešiti problemi u JP, ali će se pokazati da su u svakom JP moguće znatno veće uštede i racionalizacije.

"Onog momenta kada budemo povezali zarade >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << svih ljudi koji rade, od direktora do spremačica, sa rezultatima rada, a to je samo jedan od modela, imaćemo sigurno ušteda", naglasio je Sertić.

Prema njegovim rečima, Srbija se trenutno nalazi "tamo gde se nalazi zbog lenjosti, neefikasnosti i očekivanja da držzava reši sve

probleme, dok sa druge strane država nije prepustila da se mnoge stvari rešavaju na tržišnoj osnovi".

Sertić je dodao i da Srbiju očekuju "vrlo teške stvari" i da se on lično najviše plaši kako će to građani izneti na svojim radnim mestima.

"Prihvatićemo mi smanjenje plata i penzija, nove zakone, ali mi iz ove krize ne možemo da se izvučemo ukoliko ne počnemo da menjamo sebe, jer gde god se okrenete stoji vam kao mač neefikasnost, neposvećenost i labava organizaciona struktura", naglasio je ministar privrede.

Prema njegovim rečima današnji skup u PKS pokazao je da su u energetici uglavnom prisutni problemi kao i u ostalim oblastima privrede, ali da država u tom sektoru ima mnogo veću odgovornost.

"Karakteristično za sve dosadašnje sastanke je to da su pokazali da mnogi problemi mogu da se reše kvalitetnom primenom postojećih

zakona i čišćenjem šume neharmonizovanih propisa. Svuda je prisutno na desetine neharmonizovanih propisa i zakona koji jedni drugima smetaju, nedefinisane i nejasne procedure, a kad pravnici to počnu da tumače onda smo tu gde jesmo", naveo je Sertić.

On je najavio da će Ministarstvo privrede sve preporuke sa današnjeg skupa ozbiljno uzeti u razmatranje, kao i da će pokušati da ukaže da ekonomski deo strategija raznih oblasti bude bolji i efikasniji.

Na današnjem skupu rečeno je da bi do kraja godine trebao biti donet novi zakon o energetici koji će biti koncentrisan na povećanje

sigurnosti i zaštite potrošača.

Istaknuto je i da je Srbija jedna od retkih zemlaja koja nema zakon o nafti i gasu, da nema jasnu i preciznu regulativu, kao i da je potrebno da država ozbiljnije preispita školovanje kadrova za energetiku i veća efikasnost i koordinacija ministarstava.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.