Uskoro – dan za registraciju firme

Izvor: Politika, 16.Nov.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro – dan za registraciju firme

Registracija preduzeća od uvođenja jednošalterskog sistema, još u maju 2009. godine, traje svega tri dana. Kako kažu u Agenciji za privredne registre (APR), već trećeg radnog dana građanin na šalteru dobija rešenje o registraciji, poreski identifikacioni broj koji u roku od 48 sati elektronski prosleđuje Poreska uprava, ali i potvrde o prijavi pravnog lica na penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Ostale procedure koje se tiču otvaranja firme u nadležnosti su drugih institucija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Najviše dana, tačnije pet, „potroši” se pred šalterom lokalne poreske uprave koja, naknadno, traži dodatnu dokumentaciju na razmatranje, kažu u APR-u. Navode i to da zajedno sa Poreskom upravom trenutno rade na projektu unapređenja jednošalterskog sistema koji se odnosi na skraćenje vremena za dodelu poreskog identifikacionog broja. Time bi se registracija svela na jedan jedini dan.

– Primenom novog zakona o privrednim društvima biće ukinuta procedura za izradu pečata, kao i minimalni osnivački kapital koji se sada uplaćuje u banci u iznosu od 500 evra. Time će biti brisan i ovaj korak – odlazak u banku i uplata osnivačkog kapitala za preduzeće, objašnjavaju u APR-u.

Agencija priprema i novi zakon o postupku registracije kojim je planirano uvođenje e-portala, elektronskog servisa za elektronsko podnošenje i preuzimanje dokumentacije, ali i elektronsko plaćanje registracije.

A. T.

objavljeno: 17.11.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.