Upoznajte najmlađu srpsku pčelarku VIDEO

Izvor: B92, 30.Maj.2016, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upoznajte najmlađu srpsku pčelarku VIDEO

pro -- Jedna Prokupčanka je vrsna pčelarka, koja brine o desetak košnica. Tu ništa ne bi bilo neobično da pčelarka nema samo sedam godina.

Marija je verovatno najmlađa pčelarka na ovim prostorima. Ovim hobijem počela je da se bavi pre godinu dana.

“Nekako sam osetila povezanost između mene i pčela”, kaže Marija Kostadinović

Kada je dobila prve košnice, učila je radeći uz oca. Sada skoro sve poslove zna da uradi i sama.

“Prvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ih dimim da bismo mogli na miru da ih pogledamo, posle dimljenja uzimamo ramove, sad ovde gledamo da li ima legla, meda.. Ova što ima žuto na nogama, ona se sada vratila sa nektarom. Ja ovako mazim pčele”, pokazuje Marija.

Školske obaveze su joj, kaže, prioritet, ali kada to završi, nestrpljiva je da ode u svoj pčelinjak. Radije vreme provodi u prirodi, nego za računarom ili pred tv ekranom. Osim pčela, dobro poznaje i pečurke. Ljubav prema prirodi nasledila je od oca.

“Ona je još kao dete pokazala veliko interesovanje za životinjski svet i za biljke, tako da mislim da je dužnost roditelja da to što prepozna, i što deca vole, da im pomognu da se ostvare u tome”, priča njen otac Dejan Kostadinović.

Marijina želja je da jednog dana ima veliki pčelinjak. Skoro ceo prošlogodišnji rod meda je poklonila. Iako od pčelarstva može dobro i da se zaradi, ova sedmogodišnjakinja, za sada, nema takve ambicije.

“Ne radim oko pčela zbog novca i zato što moram, nego zato što voli”, ističe Marija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.