Unapređenje saradnje Vojvodine i Francuske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2016, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unapređenje saradnje Vojvodine i Francuske

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas ekonomskog savetnika u Ambasadi Francuske Žan Pjer Gastoa, i predstavnicu francuske kompanije "IEL" u Srbiji Natašu Lazarević, a taj susret predstavlja nastavak dogovora vezan za unapređivanja saradnje između AP Vojvodine i Francuske.

Igor Mirović je tokom razgovora podsetio na činjenicu da je jedan od strateških prioriteta Pokrajinske vlade privlačenje investicija, rekavši da su u skladu sa tim ulaganja franscuskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kompanija dobrodošla u AP Vojvodinu.

Mirović je bio saglasan sa gostima, koji su pokazali veliko interesovanje za investicije u Vojvodini, da potencijal za saradnju između Franscuske i Vojvodine na zajedničkim projektima postoji u oblastima obnovljivih izvora energije, odnosno geotermalnih izvora, kao i oblasti unapređivanja poljoprivrede.

Kompanija "IEL" bavi se proizvodnjom električne energije, izgradnjom vetroparkova i solarnih elektrana, korišćenjem biomase kao energenta, kao i postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda.

Ekonomski savetnik u Ambasadi Republike Francuske Žan Pjer Gastoa našu pokrajinu vidi kao potencijal vredan ulaganja francuskih kompanija kao što je "IEL", ali i investitora iz ostalih francuskih regija, pogotovo regije Ron-Alpi kao jedne od najrazvijenijih evropskih regija, koja ima najveće mogućnosti u pogledu saradnje na svim poljima.

Unapređivanje savetodavnog rada poljoprivrednih službi u okviru studijskih putovanja i seminara izvedenih na iskustvima stručnjaka iz Francuske biće početak aktivnosti na planu naše saradnje.

Isto tako pomoć u uspostavljanju standarda bitnih za izlazak na tržište evropskih zemalja, biće jedan od zadataka koji ćemo zajednički obaviti, istaknuto je ovom prilikom.

Dogovoreno je da će nadležni sekretarijati u saradnji sa pokrajinskim institutima, Naftnom industrijom Srbije, te Rudarsko geološkim fakultetom biti uključeni u ovu saradnju, koja najpre podrazumeva odabir konretnih projekata koji će biti realizovani.

Sastanku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević i predstavnici Pokrajisnkog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.