Umesto zarada, zaplena imovine preduzeća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2015, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto zarada, zaplena imovine preduzeća

Kriza u komunalnom sektoru Novog Sad kulminirala je u preduzeću "Stan" kada su zbog neizmirenih plata radnicima, privatni izvršitelji počeli sa plenidbom imovine. Izvršitelji poslednja tri dana nisu dolazili, a iz grada navode da je u cilju što bržeg izlaska iz krize i smanjenja duga oko 800 miliona dinara formirana radna grupa koja bi u septembru trebalo da donese najefikasnije rešenje.

Umesto da s ponosom proslave jubilej, 50 godina postojanja koji se bliži, radnici "Stana" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dočekuju ga praznih džepova. U ovoj godini dobili su svega jednu i po platu, a za ostatak zarada pobrinuli su se privatni izvršitelji koji su angažovani na osnovu tužbi radnika. Za sada je odneto nekoliko kompjutera iz preduzeća.

"Agonija se nastavlja, nama je bitno da se to što pre reši i da ljudi dobiju svoje zarade i da izvršitelji ne kucaju na vrata radnika koji ne dobijaju plate, jer takve stvari se dešavaju", ističe Vladimir Raca, predsednik Saveza samostalnog sindikata u JKP "Stan" .

Brojni protesti radnika i kako se ispostavilo neuspešno sprovedeni socijalni programi samo je deo onoga šta se dešavalo u ovom preduzeću.

Trenutno je skoro 40 posto radnika angažovano u administraciji, a broj zgrada koje se održavaju prepolovljen je na 1.300.

Taj posao preuzeli su u međuvremenu radnici koji su postali tehnološki višak, zatim se udruživali i osnovali svoja preduzeća. Čuli smo i za slučaj da je svojevremeno jedan rukovodilac u isto vreme radio u "Stanu" i u svojoj firmi za održavanje stambenih zgrada. A, danas i onako malo radnika izlaze na teren uprkos brojnim problemima...

"Čini mi se da korisnici naših usluga ne osećaju kroz šta mi prolazimo, mesecima ne primamo plate, praktično volontiramo cele godine i svaki dan dolaze predsednici Skupština grada i odaju priznanje za naše angažovanje" , napominje Zoran Bugarski, predsednik Sindikata "Nezavisnost".

Račun "Stana" već duže vreme je u blokadi, a radnici od nedavno formirane Radne grupe očekuju brzo i efikasno rešenje i da konačno znaju kakva je sudbina preduzeća .

Gradska uprava i rukovodstvo "Stana" naglašavaju da se opstanak preduzeća ne dovodi u pitanje. Radna grupa intenzivno radi, a rešenje za probleme u JKP "Stanu" očekuju u toku septembra.

Ranije je bilo lakše raditi i rukovoditi, ali je i tada bilo problema, kao devedesetih godina kada je direktor bio Milorad Beronja. I pored inflacije 1993., "Stan" je uspeo da se afirmiše u svoj osnovnoj delatnosti.

"Mi smo prvi u Srbiji započeli ugovaranje sa Skupštinama zgrada o održavanju. Ja i danas tvrdim da građani, vlasnici stanova imaju veliko poverenje u tu firmu, samo je to nekim drugim tokom otišlo gde nije trebalo da bude", ukazuje Milorad Beronja, bivši direktor JKP "Stan".

Prema njegovom mišljenu, grad, a pre svega "Stan" morali su biti mudriji u poslovanju, a jedan od nepromišljenih poteza bilo je upuštanje u dodatne delatnosti, kao što je bio slučaj sa građevinskom u veoma jakoj konkurenciji u vreme ekspanzije gradnje Novog Sada pre desetak godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.