Ubuduće kvalitetniji tehnički proizvodi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2017, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubuduće kvalitetniji tehnički proizvodi

Građani Srbije od narednog meseca moći će da budu sigurni da je tehnička oprema koju kupuju u našoj zemlji, a obeležena je oznakom "AAA", kvalitetna i da je usaglašena sa evropskim standardima, pošto će proći kontrolu kvaliteta neke od 15 akreditovanih laboratorija u našoj zemlji.

Od maja do septembra ove godine novu opremu za ispitivanje kvaliteta, u ukupnoj vrednosti od 3,2 miliona evra, dobiće 11 akreditovanih laboratorija čiji su predstavnici danas u Vladi Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potpisali ugovore o korišćenju opreme.

Ostale četiri laboratorije opremu u vrednosti od 1,8 miliona evra, opremu će dobiti kada bude završena tenderska procedura.

Kako je na konferenciji za medije istakao pomoćnik ministra privrede u sektoru za kvalitet i bezbednost, Jovan Petrović, savremeno opremljene laboratorije su veoma važne za Srbiju, imajući u vidu da je izvoz u odnosu na prošlu godinu, ove godine porastao za 11,5 odsto.

"Za to je potrebna konkurentnost, da napravimo uslove da proizvodi budu bezbedni, a standardi visoki. Bez toga, našim proizvodima nema mesta ni na jednom tržištu. Ovim omogućujemo da naša privreda zadovolji sve standarde, da bude konkurentna, a da građani budu zadovoljni kvalitetom i bezbednošću proizvoda", rekao je Petrović.

On je rekao da je Srbija usaglasila 100 odsto svoje propise sa propisima Evropske unije, odnosno sa 12 evropskih direktiva i standardima koje ih prate.

"Proizvodi napravljeni po tim standardima nose znak usaglašenosti, odnosno simbol tri slova 'A' u obliku trougla. Osim što to radimo zbog nas, time smo pokazali i da smo ozbiljan i pouzdan partner u procesu evropskih integracija", rekao je Petrović.

On je kao primer naveo da će proizvođači PVC stolarije ubuduće moći da proveravaju bezbednost i kvalitet svojih proizvoda u Srbiji, umesto u inostranstvu, što će im biti jeftinije i oduzimaće manje vremena.

Stefan Hudolin iz Evropske komisije istakao je da Evropska unija, donacijom od šest miliona evra, pomogla srpskoj industriji i da očekuje uspešan završetak tenderske procedure za preostale četiri laboratorije.

On je objasnio da je dodatnih milion evra EU donirala za tvining projekat "Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenjivanje usaglašenosti", kako bi pomogla da se srpsko zakonodavstvo uskladi sa evropskim.

Ukupna vrednost projekta pet miliona evra

Ugovore su danas potpisali predstavnici Direkcije za mere i dragocene materijale Ministarstva privrede, Instituta za građevinarstvo i arhitekturu Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, Zavoda za ispitivanje i kontrolu Instituta Goša iz Smederevske Palanke, Laboratorije za buku, vibracije i sudove pod pritiskom Zaštite na radu i zaštite životne sredine "Beograd" d.o.o.

Opremu će dobiti i Šumarski fakultet iz Beograda, Institut za ispitivanje materijala a.d. Beograd, Laboratorija za ispitivanje tekstila i kože Jugoinspekt Beograd a.d, Kvalitet a.d. iz Niša, Sertifikaciono telo Radio-televizije Srbije "Razvoj i sertifikacija", Tehnički opitni centar u okviru Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije i Institut za nuklearne nauke "Vinča".

Ukupna vrednost projekta "Nabavka opreme neophodne za unapređenje usluga ocenjivanja usaglašenosti u Republici Srbiji" je pet miliona evra, od čega je 4,5 miliona obezbedila Evropska unija iz pretpristupnih fondova, dok je 500 hiljada evra obezbedilo Ministarstvo privrede.

Do sada je nabavljeno 55 jedinica opreme koje će koristiti 11 laboratorija širom Srbije, a u toku su javne nabavke za još 27 jedinica opreme za preostale četiri laboratorije.

Oprema je za ispitivanje električnih i elektronskih aparata, mašina, merila, opreme koja se koristi u eksplozivnim atmosferama, opreme za ličnu zaštitu, opremu pod pritiskom, građevinske proizvode...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.