Izvor: Blic, 12.Avg.2016, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U trci za kupovinu Galenike tri ponuđača, u utorak će se znati POBEDNIK

Finansisjske ponude tri ponuđača za kupovinu 25 odsto vlasništva Galenike biće otvorene u utorak 16. avgusta. To je bio rok do kada su ponuđači imali rok da isprave nedostatke u dokumentaciji koja je dostavljen do kraja jula.

U igri su Kadila farmasjutikals iz Indije, EMS iz Brazila i britansko ruski konzorcijum Frontier Farma- Petrovaks farm.

Tender za izbor strateškog partnera za Galeniku koji će dokapitalizacijom steći vlasništvo od 25 odsto u Galenici, po >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ceni od najmanje sedam miliona evra, objavljen je 4. aprila.

Strateško partnerstvo na pet godina

Po konstatovanju urednosti dostavljene dopunske dokumentacije i otvaranja finansijskih ponuda, Komisija utvrđuje rang listu, a konačnu rang listu usvaja Vlada Srbije i proglašava najpovoljnijeg ponuđača, dok pregovori sa prvorangiranim ponuđačem traju najduže 90 dana.

Postupak privatizacije Galenike se sprovodi modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije novčanim ulogom u minimalnom iznosu od sedam miliona evra, kojom strateški partner stiče 25 odsto akcijskog kapitala Galenike.

Trajanje strateškog partnerstva ne može biti duže od pet godina, a u tom periodu će njome praktično upravljati strateški partner, čiji će zadatak biti da treba da konsoliduje Galeniku, operativno i finansijski je restruktira i time poveća vrednost kompanije.

Po okončanju Strateškog partnerstva, organizovaće se zajednička prodaja većinskog kapitala Galenike.

Stevanović: Mačka u džaku

Ekonomista Aleksandar Stevanović, međutim, veruje da bi bilo bolje da je pre ulaska uovaj proces država uradila nešto na restrukturiranju firme i podizanju njene vrednosti.

- Bilo bi dobro da se firma prvo oslobodila dugova, eventualnog viška zaposlenih... Tada bi mogla da se postavi i realna cena, a kupac bi znao šta kupuje, a Galenika bi mogla da bude prodata nekome kome je farmacija osnovni posao i koji time i u budućnosti želi da se bavi. Ovako prodajete mačku u džaku i postoji opasnost da mi uvek budemo nezadovoljni pristiglim ponudama i da od privatizacije ne bude ništa - kaže Stevanović.

Na pitanje u čemu je onda interes nekoga da daje ponudu za firmu, iako nije siguran u njenu realnu vrednost, Stevanović odgovara da to može da ima smisla ukoliko taj koji dokapitalizuje Galeniku postaje vlasnik manjisnkog dela akcija, ali sa većinskim upravljačkim pravom, jer bi kasnijom prodajom konsolidovane firme mogao dobro da zaradi.

Ko su mogući kupci

Sva tri prijavljena igrača nisu nepoznata na svetskom tržištu. Ruski partner u britansko-ruskom konzoricijumu “Petrovaks” jedna je od deset najvećih kompanija kada je u pitanju istraživanje novih lekova i visokih standarda proizvodnje. To je jedna od prednosti ovog ponuđača u odnosu na druga dva kandidata koji su manje orijentisani na istraživanja novih lekova, već se uglavnom bave proizvodnjom generičkih lekova. Vlasnik “Petrovaksa” je milijarder Vladimir Potanjin, koji važi i za osobu od poverenja ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ni druge dve kompanije, međutim, nisu bez svojih aduta. “Kadila” je jedna od najvećih farmaceustskih kompanija u Indiji, koja posluje još od poloovine prošlog veka. U pitanju je poznati proizvođač generičkih lekova, koji do sada nije bio toliko prisutan u Evropi. Imali su, međutim, određenih problema u Americi, gde ih je Federalna agencija za lekove dva puta upozorila zbog lošijeg kvaliteta proizvoda.

Najveće iznenađenje je, ipak, prijavljivanje brazilskog EMS, koji je do sada gotovo isključivo bio orijentisan na zemlje Južne i Latinske Amerike. Ova kompanija je među prvih pet u Brazilu, a izvozi u 30 zemalja, uglavnom Latinske Amerike. Njen vlasnik je tamošnji milijarder Karlosa Sančeza.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

NEIZVESNO DO 16. AVGUSTA: Tri ponuđača se nadmeću za kupovinu Galenike

Izvor: Kurir, 12.Avg.2016

...To je bio rok do kada su ponuđači imali rok da isprave nedostatke u dokumentaciji koja je dostavljen do kraja julaU igri su Kadila farmasjutikals iz Indije, EMS iz Brazila i britansko ruski konzorcijum Frontier Farma- Petrovaks farm..Tender za izbor strateškog partnera za Galeniku koji će dokapitalizacijom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.