U junu rok za završetak glavnog kolektora Kula- Vrbas

Izvor: Studio B, 19.Apr.2015, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U junu rok za završetak glavnog kolektora Kula- Vrbas

Izgradnja glavnog kolektora Kula -Vrbas, koji je deo projekta remedijacije Velikog Bačkog kanala, trebalo bi da bude završena za dva meseca, odnosno u junu, najavili su nadležni.

Poštovanje rokova važno je pre svega, zbog građane Kule, Vrbasa i Crvenke koji već četiri godine čekaju nastavak njegove izgradnje, dodaju.

Inače, Ugovor za izgradnju pete faze u projektu remedijacije Velikog Bačkog kanala potpisan je 2010. godine, a radovi su obustavljeni 2011. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i od tada su bili u prekidu.

Novim ugovorom koji je početkom meseca potpisan sa izvođačem "Graditelj NS", kako je rekla ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, predviđeno je da bi radovi trebalo da budu završeni u roku od 60 dana od dana potpisivanja ugovora, a to je jun mesec.

Ona je pre tri dana prilikom obilaska radova u Kuli rekla da se taj posao mora završiti do juna, jer se na njega dugo čekalo, a EU kao i Vlada Srbije su za to izvojile sredstva.

Govoreći o značaju tog projekta, ministarka je podsetila da on pokriva teritoriju Kule i Vrbasa u kojima živi oko 86.000 stanovnika.

"Očekujem da će biti ispoštovani dogovoreni rokovi i da ćemo građanima moći da pokažemo odgovoran odnos prema pitanjima zaštite životne sredine", rekla je Bogosavljević Bošković Tanjugu.

Bogosavljević Bošković je rekla i da je do sada Vlada Srbije za te namene opredelila 106 miliona dinara, a da je nedavno opredeljen 21 milion za završetak izgradnje Glavnog kolektora.

Nakon što se građani Kule "priključe" na Glavni kolektor, u rad će biti pušteno i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu.

Ona je navela da su prethodnih godina izgradnju centralnog postrojenja pomogle EU u okviru pretpristupnih fondova, a ukupan iznos sredstava koji je EU opredelila za izgradnju centralnog postrojenja je 12,2 miliona evra, od čega 9,6 miliona evra za liniju za vodu, a 2,6 miliona za liniju za mulj.

Taj projekat EU je podržala i kroz finansijsku pomoć od 2,1 miliona evra za izradu tehničke i tenderske dokumentacije.

"Ovaj projekat je izuzetno važan za stanovnike ovog dela Srbije i sa aspekta zaštite životne sredine i poverenja koje građani imaju prema institucijama sistema", rekla je ona.

Takođe je dodala da pokazana spremnost i rešenost da ono što nije završeno, a trebalo je odavno da bude završeno bude okončano u najkraćem mogućem roku.

"Do sada se ovaj projekat vodio kao 'usko grlo' koje zahteva rešavanje još od 2011. godine, a ništa se nije dešavalo i sticao se utisak da se od toga odustalo. Prepoznali smo važnost završetka projekta i obavezu prema građanima i sredstvima koja su uložena", kazala je resorna ministarka.

Veliki Bački kanal izgrađen je između 1793. i 1802. godine za transport i kao izvor snabdevanja vodom, ali i sa ciljem isušivanja vlažnih i polodnih zemljišta u Bačkoj.

Kasnije je na prostoru između Crvenke i Vrbasa podignut veliki broj industrijskih postrojenja što je i dovelo do povećanja naseljenosti u mestima duž kanala.

Usled ispuštanja neprečišćenih komunalnih i otpadnih voda iz industrije, kanal je postao sve zagađeniji i najveće zagađenje je nastalo u delu kroz Vrbas, u dužini od šest kilometara.

Ceo projekat remedijacije Velikog Bačkog kanala podeljen je na tri faze, i to: izgradnja glavnog kolektora i mreže lokalne kanalizacije, izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu i remedijacija kanala, odnosno vađenje i tretman konatminiranog mulja u kanalu što je i krajnji cij ovog projekta.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.