U izgledu proširenje tržišta i kapaciteta

Izvor: Danas, 02.Feb.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U izgledu proširenje tržišta i kapaciteta

Beograd - Preduzeće "Livnica Požega", nakon tri meseca stečaja, od prošle nedelje je u stopostotnom vlasništvu Jedinstva AD iz Sevojna. Novi vlasnik kupio je to izvozno preduzeće za 309 miliona dinara, što je osamdeset odsto od procenjene vrednosti, kaže za Danas Radomir Kuburović, stečajni upravnik Livnice.

Prema njegovim rečima, prijave potraživanja se još uvek podnose, pa se još ne može govoriti o tačnom broju poverilaca, visini njihovih potraživanja i načinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << njihovog namirivanja. Iako u dugovima, u Livnici proizvodnja nije prestajala, a niko od radnika nije dobio otkaz, kazao je Kuburović i dodao da će radna mesta biti verovatno sačuvana i kod novog vlasnika. Livnica je prodata kao pravno lice, pa prodaja neće podrazumevati i preuzimanje dugova. Naime, potraživanja poverilaca trebalo bi da se podmire iz postignute cene. Ali dugovanja se još precizno utvrđuju, mogu da budu i osporena, a prema poslednjim podacima, iz užičkog Privrednog suda, javilo se više od 60 poverilaca.

- Stečaj u Livnici otvoren je krajem oktobra, i sve je urađeno u veoma kratkom roku, za svega tri meseca. S obzirom da Livnica radi, proizvodi i izvozi, sa novim vlasnikom može se samo očekivati proširenje tržišta i povećanje kapaciteta, tako da za radnike neće biti problema. Ova prodaja je nešto najbolje što se moglo desiti za zaposlene, Požegu, ali i za celu Srbiju - ocenio je stečajni upravnik. Iako godinama uspešno, požeško preduzeće je dospelo u stečaj zbog dugova njenog većinskog vlasnika, "Farmakoma MB" Miroslava Bogićevića, koji je držao dve trećine udela, dok je jedna trećina bila u vlasništvu "Železnica Srbije".

Požeška Livnica je značajan proizvođač i izvoznik livenih kočionih papuča za evropske železnice, a oko 90 odsto ovde napravljenog izvozi se za železnice Rusije, Češke, Grčke, Bugarske, bivših jugoslovenskih republika. Nakon što je 2005. "Farmakom" Miroslava Bogićevića postao većinski vlasnik "Livnice Požega", već priznatog izvoznika, usledio je dalji rast proizvodnje, a 2012. otvorena je i nova fabrika u koju je uloženo oko tri miliona evra. U tim pogonima Livnica, jedina na Balkanu, proizvodi kompozitne kočione papuče, savremen proizvod za moderne železnice i brze pruge.

Tokom protekle dve godine, finansijske nevolje "Farmakoma" prenele su se i na Livnicu, u kojoj je, posle šestomesečne blokade na iznos od oko 65 miliona dinara, proglašen stečaj. Vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević je od novembra prošle godine u pritvoru, zbog sumnje da je uzimanjem kredita oštetio "Privrednu banku" i državu za više od 20 miliona evra. Kako se sumnja, Bogićević bankama duguje više od 450 miliona evra, dobavljačima blizu pet milijardi dinara, a Poreskoj upravi još 1,6 milijardi dinara.

Procenjena vrednost 388,6 miliona dinara

Procenjena vrednost Livnice kao pravnog lica iznosila je 388.661.224 dinara. Najvažniju imovinu čine dve celine, livnica odlivaka od sivog i nodularnog liva za proizvodnju uložaka kočionih papuča za šinska vozila, te fabrika za proizvodnju kompozitnih bezazbestnih papuča i feroda za vagone i lokomotive, kao i za putnička i teretna vozila. Propisana je obaveza da se kupcem proglasi onaj ponuđač čija ponuda je veća od 50 odsto procenjene vrednosti.

"Lična karta" novog vlasnika

Montažno-proizvodno preduzeće Jedinstvo Sevojno je akcionarsko društvo u čijem sastavu, osim matične kompanije, posluje šest zavisnih preduzeća: Jedinstvo-Metalogradnja, Užice-gas i Zlatibor-gas, specijalizovani za izgradnju gasovoda i distribuciju gasa, Autokuća "Raketa", Jedinstvo Podgorica i Jedinstvo Inženjering Moskva. Kompanija posluje uglavnom na domaćem tržištu, ali u značajnom delu i u inostranstvu, pre svega u Crnoj Gori i Rusiji. U grupi kojom upravlja Jedinstvo zaposleno je oko 1.000 ljudi, a dve trećine kadrova angažovano je u matičnoj kompaniji.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.