U Srbiji konačno iste pare za isti rad?

Izvor: B92, 22.Avg.2017, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji konačno iste pare za isti rad?

Beograd -- Nacrt zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave razmatran je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta

Nacrt zakona reguliše visinu plate i drugih primanja zaposlenih u javnoj upravi u autonomnoj pokrajini i lokalnim samoupravama, a sednici je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Savet je dao pozitivno mišljenje na Nacrt zakona, a na sastanku je dogovoreno i da pregovori o minimalnoj ceni rada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 2018. godinu započnu već sutra.

Cilj ovog zakona je da se radna mesta vrednuju na pravičniji način, a visina zarada reguliše transparentno i ujednačeno.

Ključna izmena koju ovaj zakon donosi je uvodjenje principa "jednaka plata za jednak rad kod istog poslodavca", čime se kreira osnova da zaposleni koji se više angažuju i postižu bolje rezultate budu i nagradjeni za svoj rad.

Donošenje zakona obezbedjuje da koeficienti zvanja, položaja i radnih mesta nameštenika budu odredjeni na osnovu jasno definisanih pravila, koja ne ostavl?aju prostor nejednakom postupanju u istim situacijama.

Na sednici ovog nezavisnog tela, koje čine predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih udruženja poslodavaca i reprezentativnih sindikata, navedeno je da nacrt zakona omogućava i da delovi javnog sektora, na nivou autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave, preuzmu odgovornost za sopstvenu ekonomsku održivost i lokalni ekonomski razvoj.

Kako je istaknuto na sednici, plate zaposlenih u autonomnoj pokrajini i jedinicama lokalne samouprave trenutno uredjuje veći broj propisa, zbog čega ne postoji jedinstvena osnovica za obračun i isplatu plata zaposlenih, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Usvajanje Zakona obezbediće veću tranparentnost i jednake uslove za vrednovanje učinka svih zaposlenih u organima autonomne pokrajine i jedinicama lokalne samouprave.

Na 70. redovnoj sednici bilo je reči i o osnivanju i funkcionisanju lokalnih socijalno-ekonomskih saveta, kao i o formiranju delegacije Saveta za učešće na Globalnoj konferenciji za iskorenjivanje dečijeg rada, koja će biti održana od 14. do 16. novembra, u glavnom gradu Argentine, Buenos Ajresu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.