U Fabrici hartije devet minimalaca

Izvor: B92, 22.Dec.2014, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Fabrici hartije devet minimalaca

Bivšim radnicima fabrike hartije "Božo Tomić" u Čačku koja je u stečaju, isplaćeno je po devet zaostalih ličnih dohodaka.

Minimalce su dobila 264 radnika koji su radili u trenutku kada je fabrika zatvorena, u julu 2013. godine, a sredstva su obezbeđena iz Fonda solidarnosti.

Bivši radnici su kazali agenciji Beta i da dve godine pre stečaja nisu primali plate i da im se duguje više od 30 plata, kao i socijalni doprinosi za nekoliko godina.

Oni su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izrazili zadovoljstvo što su posle tri godine i osam meseci dobili devet zaostalih zarada i dodali da ostaje još 20 neisplacenih plata kao i problem sa povezivanjem radnog staža, ističući da je oko 40 bivših radnika Fabrike hartije steklo pravo za penziju, ali ne mogu da je realizuju.

Bivši radnici Fabrike hartije ističu da od trenutka zatvaranja fabrike teško žive, jer u Čačku ne mogu da nađu novi posao, a posebno su ugroženi stariji radnici koje niko neće da zaposli.

Privredni sud u Čačku uveo je stečaj u Fabriku hartije 5. jula prošle godine zbog prezaduženosti, dugotrajne blokade računa i trajne nesposobnosti plaćanja.

Bugarska kompanija "Cestim" kupila je fabriku 2007. godine, ali je nakon četiri godine proizvodnja prekinuta zbog zbog blokade računa, neizmirenih obaveza i potrošenih zaliha sirovina, a Agencija za privatizaciju je poništila privatizaciju.

Bivši radnici su više puta protestovali u Čačku zahtevajući da se reši status fabrike i da se pokrene proizvodnja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.