U DUGOVIMA STE, A BEZ PRIHODA? Evo šta možete da odložite, i kome prvo da se OBRATITE

Izvor: Blic, 21.Jun.2017, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U DUGOVIMA STE, A BEZ PRIHODA? Evo šta možete da odložite, i kome prvo da se OBRATITE

U slučaju da ostanete bez prihoda, na određene olakšice možete da računate kod otplata kreditnih rata, kao i kod plaćanja računa za struju i gas. Sve druge račune, međutim morate da platite na vreme.

Otplata kredita

Ako ostanete bez posla, a otplaćujete kredit, odmah obavestite banku o svom novom statusu nezaposlenog, jer postoji mogućnost da prolongirate izmirenje obaveza, pa čak i do dve godine mirovanja kredita. Ukoliko je poteškoća u izmirivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mesečnih obaveza samo privremena, dogovara se reprogram obaveza. To može značiti i mirovanje do godinu dana, kada klijent plaća kamatu a glavnica miruje, a može se dogovoriti i produženje roka otplate. U tom slučaju mesečna rata se umanjuje, ali se na kraju zbog dužeg perioda kada se obračunava kamata, ukupna obaveza uvećava.

- Za sve koji ostanu bez posla svakako je najbitnije da se prvo obrate svom bankarskom savetniku kako bi sa njim utvrdili koje su im mogućnosti na raspolaganju. Svakom klijentu se pristupa zasebno uzimajući u obzir sve specifičnosti novonastale situacije. U cilju da predupredi ovakve slučajeve, u sklopu svih gotovinskih kredita, postoji osiguranje od nezaposlenosti. U praksi, to osiguranje se aktivira kada klijent banku obavesti o gubitku posla i priloži potrebnu dokumenatciju koja to potvrđuje - kažu za "Blic" u Kredi Agrikol banci.

Osiguranje pokriva ratu kredita za svaki mesec za koji klijent ima potvrdu o nezaposlenosti, a maksimalno do 12 meseci u toku trajanja otplate kredita. Ova vrsta osiguranja se može aktivirati dva puta (po šest meseci najduže) i ne produžava rok otplate kredita, jer su rate plaćene iz osiguranja, objašnjavaju u banci.

Računi za struju i gas

Ukoliko ostanete bez posla a plaćate račune za struju i gas, jedna od olakšica je da imate status energetski zaštićenog kupca. Kako je definisano Uredbom energetski zaštićeni kupci mogu bez plaćanja da potroše određeni broj kilovata u zavisnosti od broja članova domaćinstva, prihoda i imovinskog stanja. Jednočlano domaćinstvo cele godine može trošiti bez plaćanja 120 kilovata mesečno, ona s dva i tri člana 160 kilovata, sa četiri i pet članova 200, a domaćinstva sa šest i više članova 250 kilovata. Da bi mogli da dobijete taj status potrebno je da se prijavite i odnesete neophodnu dokumentaciju lokalnoj samoupravi.

Treba imati u vidu da ukoliko kupci ne izmire račun za električnu energiju na vreme, na neizmireni dug se obračunava kamata, a u slučaju dužeg kašnjenja EPS preduzima mere za naplatu dugovanja. Kupcima koji ne izmire račun dostavlja se Upozorenje pred obustavu isporuke električne energije sa primerenim rokom od 30 dana da svoje obaveze izmire. Ukoliko i po isteku tog roka ne izmire račun primenjuje se obustava isporuke električne energije. U svom postupanju EPS poštuje odredbe  Zakona o energetici i Zakona o zaštiti potrošača, pa se praktično, kupcima obustavlјa električna energija najranije po isteku 60 dana od dana dospeća računa koji nije izmiren.

Mobilni, fiksni, kablovska

Kako su nam potvrdili telekomunikacionim kompanijama, uglavnom se toleriše kašnjenje od dva meseca, nakon toga se kada je reč o telefoniranju isključuju odlazni pozivi. Inače, ne postoje olakšice niti prolongiranja za plaćanja obaveza po ovom osnovu.

Lični bankrot - nov početak

Institucija ličnog bankrota u Srbiji još ne postoji, iako je primetan trend rasta broja onih koji kasne sa otplatom svojih rata. Procene su da se oko 150.000 porodica svakodnevno susreće sa finansijskim poteškoćama. Ono što mogu zaduženi da očekuju kada kasne ili uopšte ne izmiruju svoja dugovanja je aktiviranje hipoteke, prinudne naplate... A šta bi značilo uvođenje ličnog bankrota? Postojanje stečajnog upravnika za prezaduženog koji bi odredio koliko novca je neophodno za osnovno preživljavanje, a sve ostalo bi bilo namenjeno otplati starih dužničkih obaveza. Lični bankrot ne znači brisanje starih obaveza, ni njihov otpis.

- Lični bankrot bi mogao da bude spas za prezadužene, ali zavisi šta bi taj zakon doneo konkretno za poverioce, a šta dužnicima. Ako bi podrazumevao prvo realno utvrđivanje duga, pa onda i oprost dela duga, on bi mogao da ide donekle u korist dužnika i da mu omogući novi početak - kaže za "Blic" Dejan Gavrilović iz Udruženje zaštita potrošača "Efektiva".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.