Tužilaštvo na popravnom

Izvor: Danas, 26.Maj.2015, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo na popravnom

Beograd - Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Miodraga Salaija, bivšeg predsednika Izvršnog odbora Privredne banke Beograd, ali se ispostavilo da je optužnica manjkava pa je vraćena nazad na doradu, saznaje Danas.

Kako je našem listu potvrđeno u Tužilaštvu, optužnica je podignuta 20. maja, odnosno prošle srede. To je samo dva dana pre nego što je isticao poslednji rok do kojeg je Salai po zakonu mogao da bude držan u pritvoru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u kojem se nalazi od prošle godine. Pritvor mu je nakon toga produžen, ali optužnicu nije dobio.

Prema rečima Dragana Mrakovića, Salaijevog branioca, optužnica je po zakonu morala da bude uručena optuženom u roku od 24 časa od donošenja "ili u izuzetnim slučajevima, najduže u roku od tri dana", ali to nije učinjeno.

- Optužnicu nismo ni videli ni dobili, pa bih voleo da znam zašto. Jedina zakonska mogućnost da je ne dobijemo je da je krivično vanraspravno veće, koje sprovodi prvu kontrolu valjanosti optužnice, smatralo da u njoj ima manjkavosti, pa ju je vratilo Tužilaštvu na doradu. U tom slučaju mi optužnicu nećemo dobiti dok sve zamerke ne budu ispravljene. Ispravka mora da bude završena za tri dana, ali Tužilaštvo može da traži produženje tog roka, recimo u slučaju ako se primedba odnosi na veštačenje, koje sigurno ne može da se obavi za tri dana. U teoriji, Salai bi tako sada kada je podignuta optužnica mogao da ostane u pritvoru sve do apsolutne zastarelosti krivičnog dela - kaže Mraković.

On dodaje da Tužilaštvo nema obavezu da obavesti optuženog o tome šta se događa, "ali je osnovni red da nam se objasni zašto nam u zakonskom roku nije dostavljena optužnica". Mraković veruje da je u pitanju problem sa finansijskim veštačenjem, "ali je moguće da je i neka druga manjkavost u optužnici".

Salaiju je pred kraj 2014. određen pritvor pod sumnjom da je odobravao kredite firmama povezanim sa Miodragom Bogićevićem bez adekvatnog obezbeđenja, odnosno samo uz menice Farmakoma, firme u vlasništvu ovog šabačkog biznismena, te da ti zajmovi nisu vraćeni, čime je Privredna banka oštećena.

Mraković, međutim, tvrdi da krediti nisu bili neobezbeđeni, odnosno da je Privredna banka Beograd, sa Salaijem na čelu, od Farmakoma zahtevala, i dobila, hipoteku na rudnik Suva ruda Raška, kada su privredne okolnosti pogoršane i postalo jasno da menice možda neće biti dovoljne.

- Krediti su u početku odobreni sa menicama, ali je to bilo u vreme kada je Koncern Farmakom važio za jako dobru firmu. Posle određenih dešavanja na tržištu, svi ti krediti su dodatno obezbeđeni hipotekom na rudnik - kaže Mraković.

Prema zvaničnoj proceni Rudarskoj instituta, vrednost rudnika Suva ruda je procenjena na 80 miliona evra. Salai je od Farmakoma dobio hipoteku drugog reda na taj rudnik na iznos od 45 miliona evra. Hipoteku prvog reda na manji iznos je imala ATB banka iz Holandije. Hipoteka na rudnik danas je u posedu Agencije za osiguranje depozita koja upravlja PBB-om u stečaju.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.