Tržište osiguranja i dalje nerazvijeno

Izvor: Beta, 01.Apr.2015, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tržište osiguranja i dalje nerazvijeno

BEOGRAD, 1. aprila 2015. (Beta) - Osiguranje u Srbiji u poslednjih deset godina ima svega 1,8 odsto udela u bruto domaćem proizvodu (BDP) i dalje je nedovoljno iskorišćen investicioni resurs, ocenjeno je u sredu na skupu o osiguranju u Beogradu.

Ukupna premija osiguranja u 2014. iznosila je 69,4 milijarde dinara, što je 8,4 odsto više u odnosu na 2013.

Premija životnog osiguranja porasla je za 13,8 odsto, odnosno iznosila je 16 milijardi dinara, rečeno je na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << "Tržište životnog osiguranja i investicije u Srbiji", koju je organizovao list "Danas".

"Tržište osiguranja odražava privrednu situaciju u zemlji. Za sada ne vidimo mogućnost da se u budućnosti nešto bitnije promeni po tom pitanju, kako se privredni sistem bude razvijao, kako se BDP bude povećavao, prilike će se menjati", kazala je predstavnica Narodne banke Srbije (NBS) Nataša Vujadin.

Prema podacima NBS, u Srbiji posluje 25 osiguravajućih društava, od kojih se šest bave životnim osiguranjem, devet neživotnim, šest i životnim i neživotnim i četiri su reosiguravajuća društva. U većinskom stranom vlasništvu je 19 osiguravajućih društava, a šest u većinskom domaćem vlasništvu.

Vujadin je dodala da je na predlog NBS i drugih i nstitucija, krajem 2014. godine donet novi Zakon o osiguranju, koji predvidja nove vrste osiguranja.

Ona je istakla da NBS podržava mere države kojima bi se podsticao rast životnog osiguranja u Srbiji.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Tržište osiguranja u Srbiji i dalje nerazvijeno

Izvor: Akter, 01.Apr.2015

Osiguranje u Srbiji u poslednjih deset godina ima svega 1,8 odsto udela u bruto domaćem proizvodu (BDP) i dalje je nedovoljno iskorišćen investicioni resurs, ocenjeno..je danas na skupu o osiguranju u Beogradu...Ukupna premija osiguranja u 2014. iznosila je 69,4 milijarde dinara, što je 8,4 odsto...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.