Triglav osigurnje ipak na prodaji

Izvor: B92, 13.Avg.2016, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Triglav osigurnje ipak na prodaji

Slovenački državni holding (SDH) je Ministarstvu finansija predložio promenu strategije upravljanja državnim investicijama.

Između ostalog, preporučuje se prodaja državnog udela u Triglavu gde država ima većinski udeo od 62%. Prve reakcije stranaka, međutim, pokazuju da će o tome još biti ozbiljnih rasprava.

Tako je stranka DeSUS koja je deo vladajuće koalicije izrazila protivljenje uz dodatak kako je s bivšim ministrom finansija Dušanom Mramorom dogovoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se 34% udela Triglava prebaci u državni penzijski fond, a da bi zakon omogućio da taj fond otkupi i preostalih 28% udela u Triglavu.

Prošle godine je SDH preporučio da se deonice Triglava ne prodaju, a državni udeo u njemu nazvan je "strateškim".

Dodatnu komplikaciju u celoj priči sigurno će doneti i činjenica da najveći interes za preuzimanje Triglava pokazuje Kroacija osiguranje koja je u poslednja vreme preko hrvatskih penzijskih fondova kupovala njegove deonice na Ljubljanskoj berzi. Takođe, Adris odnosno CO prikupili su i značajan udeo u Savi Re.

U isto vreme, Kroacija osiguranje je, ne čekajući rasplet oko eventualnog preuzimanje Triglava i Save Re, dobilo dozvolu slovenačke Agencije za nadzor osiguravatelja (AZN) za pristup slovenačkom tržištu.

Triglav je još pre tri godine počeo da se spominje kao moguća nova akvizicija Adris grupe, kojom bi nastao regionalni lider na tržištu osiguranja vredan 720 miliona evra. Tada je tržišna kapitalizacija Triglava iznosila 416 miliona evra, danas je preko 650 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.