Treba da otkočimo hidroelektrane

Izvor: B92, 05.Maj.2015, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Treba da otkočimo hidroelektrane"

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da se zaustavila izgradnja mini-hidroelektrana u Srbiji za koje su dodeljene lokacije investitorima.

Ona je podsetila da su u vreme dok je ona bila ministarka energetike, u mandatu prethodne Vlade Srbije, objavljena dva javna poziva za dodelu lokacija investitorima za izgradnju malih hidroelektrana.

"Žao mi je što se u tom smeru nije dalje radilo jer smo do sada sigurno mogli da imamo veći broj izgrađenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << elektrana", rekla je Mihajlović novinarima.

Ona je istakla da je Vlada i dalje posvećena većem korišćenju obnovljivih izvora energije.

"Da sad ne ispadne da kritikujem, ali činjenica je da to stoji, i činjenica je da Srbija ima 860 lokacija i činjenica je da su se te lokacije dok nije bilo javnog poziva davala na razne načine, bez utvrđenih procedura. Mi smo to pokušali da dovedemo u red. Jeste se stalo, videćemo da li će Ministarstvo to da otkoči", rekla je Mihajlović.

Investitorima je u dva navrata tokom protekle dve godine ponuđeno 450 lokacija za izgradnju mini hidroelektrana. U prvom pozivu iz februara 2013. godine od 317 lokacija potpisani su memorandumi za izgradnju malih 212 malih elektrana sa 90 investitora. Na drugo obaveštenje o slobodnim lokacijama - prijave su podnela 74 investitora za 106 lokacija od ponuđenih 143.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.