Traže da povjerioci finansiraju stečaj!

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Apr.2015, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže da povjerioci finansiraju stečaj!

BANJALUKA - Povjerioci banjalučke Fabrike sokova "Fruktona" u stečaju, kojima su priznata potraživanja, pozvani su da u roku do 15 dana uplate određeni iznos sredstava kako bi mogao biti nastavljen stečajni postupak, jer se "istopila" stečajna masa, potvrđeno je "Nezavisnim".

To praktično znači da svaki povjerilac "Fruktone", kojem je priznato potraživanje, a među kojima su brojne institucije, preduzeća, te radnici, mora da uplati po 2,40 odsto od iznosa priznatog potraživanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << jer za nastavak postupka, koji traje još od 2010, nema dovoljno stečajne mase.

U kompletnom spisku povjerilaca "Fruktone", u koji imamo uvid, navedeno je njih 176 čija priznata potraživanja iznose oko 17 miliona maraka, dok se od njih traži da uplate 2,40 odsto od ukupnog potraživanja, što u konačnom zbiru iznosi nešto više od 408.000 maraka.

Međutim, kako smo uspjeli saznati, biće velikih problema da se uspije naplatiti bilo šta od povjerilaca "Fruktone", kako bi se nastavio stečajni postupak, jer mnogi od njih nemaju ta sredstva, dok pojedine institucije ističu da neće uplatiti traženi iznos, jer je u potpunosti neizvjesna naplata potraživanja od ovog preduzeća. Iz nekih institucija i preduzeća su nam kazali da će o tome odlučiti kada procijene naplativost potraživanja.

Dobro upućeni tvrde da je stečaj u "Fruktoni" jedan od težih stečajnih postupaka u RS, i mišljenja su da se kraj ovom postupku ne nazire, što svakako odbija povjerioce da učestvuju u finansiranju stečajnog postupka.

Jedan od bivših radnika "Fruktone", koji nije želio da mu objavimo ime, rekao je da i on kao dugogodišnji radnik ove firme, i čija su potraživanja nekoliko hiljada maraka, treba da uplati određen iznos, ali da on ne zna kako to da uradi pošto nije zaposlen. Smatra potpuno čudnim odluku da povjerioci finansiraju stečajni postupak, čiji je kraj još neizvjestan. Među povjeriocima "Fruktone" koji imaju najveća potraživanja su Poreska uprava RS, koja potražuje 7,7 miliona maraka, zatim Uprava za indirektno oporezivanje BiH s iznosom potraživanja od 2,2 miliona maraka, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja RS - 2,1 milion maraka, dok su ostalo manji iznosi i odnose se na pojedina javna i privatna preduzeća i nekadašnje radnike ovog preduzeća.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH rekli su da neće uplatiti iznos za finansiranje daljeg stečajnog postupka u preduzeću "Fruktona" u stečaju, s obzirom na to da je potpuno neizvjesna naplata duga ovog preduzeća prema UIO BiH iz postojeće stečajne mase.

"Preduzeće 'Fruktona' na današnji dan ima ukupan dug po osnovu indirektnih poreza 4.117.094 KM, od čega se na osnovni dug odnosi 2.225.094 KM, a na zakonsku zateznu kamatu iznos od 1.891.973 KM", precizirali su iz UIO BiH. Dodaju da je u proteklih nekoliko godina, UIO iskoristila sve zakonske mogućnosti da pokuša naplatiti dug "Fruktone" i po tom osnovu u postupku prinudne naplate prodala određen broj automobila i mašina u vlasništvu "Fruktone", te jednim manjim dijelom naplatila dio duga.

U pokušaju da saznamo šta će se desiti ukoliko povjerioci ne uplate traženi iznos predujma, kako bi se stečaj nastavio, kontaktirali smo nekoliko stručnjaka iz oblasti prava, ali nam oni nisu sa sigurnošću mogli dati odgovor.

Podsjećamo, 2003. godine državni kapital u "Fruktoni" u visini od 51,09 odsto privatizovan je zaključivanjem ugovora o prodaji između Direkcije za privatizaciju RS, kao prodavca, i "Kreis Trade Industriehandel GmbH Innsbruck" Austrija, čiji je vlasnik Nedeljko Popović, kao kupca.

U maju 2010. godine proizvodni pogoni "Fruktone" su ugašeni jer je izgubljena licenca za "Pepsi". Poreska uprava RS blokirala je račun ove fabrike zbog neizmirenog duga, radnici su štrajkovali zbog neisplaćenih plata i doprinosa, a većinski vlasnik iz Austrije javio je da on više nema snage i za "Fruktonu" predlaže stečaj, koji je oktobra 2010. i otvorio banjalučki Okružni privredni sud.

Dušan Kovačević, stečajni upravnik "Fruktone", rekao je da je poziv povjeriocima da uplate sredstva za nastavak stečaja uslijedio jer više nema dovoljno stečajne mase, te je dodao da je rok za uplatu 15 dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku".

Na naše pitanje kako naplatiti ove iznose od povjerilaca koji se sada nalaze u teškoj situaciji, Kovačević je rekao da to ne može telefonom govoriti.

Pored toga, Kovačević nije mogao reći koliko na mjesečnom nivou košta stečaj u "Fruktoni".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.