Transaero se nudi Aeroflotu

Izvor: B92, 05.Sep.2015, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transaero se nudi Aeroflotu

Posrnuli ruski avioprevoznik Transaero saopštio je da je ponudio na prodaju 75% udela svojih deonica državnoj aviokompaniji Aeroflot.

Ponuda dolazi nakon što je ruska vlada početkom nedelje donela odluku o spajanju te dve kompanije.

"Većinski akcionari Transaera su Aeroflotu poslali predlog da kupi 75 odsto naših akcija", navodi Transaero, dodajući da je odluka doneta u interesu putnika, zaposlenih, partnera i kreditora, prenosi agencija Frans pres.

Transaero, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je osnovan 1991, drugi je po veličini avioprevoznik u Rusiji i najveća privatna aviokompanija u toj zemlji. Prezadužena firma našla se u problemima nakon prošlogodišnjeg kolapsa rublje usled sankcija zapada Moskvi i pada cena energenata.

Grupa Aeroflot povećala je neto gubitak u prvom polugodištu ove godine 86 odsto, u odnosu na prvih šest meseci prošle godine, na 3,54 milijardi rubalja (47,2 miliona evra), saopštila je kompanija.

Prihodi grupe Aeroflot koju, pored istoimene aviokompanije, čine još i ćerke-kompanije Rosija, Donavia, Avrora, Orenburške avialinie i Pobeda, povećani su 25,8 odsto, na 176,46 milijardi rubalja, preneo je Tas.

Dobit pre plaćanja poreza, kamata i amortizacije (EBITDA) povećan je više od dva puta u poredjenju s istim periodom lane, na 13,31 milijardu rubalja, a operativni profit je bio 5,86 milijardi rubalja, u odnosu na operativni gubitak godinu dana ranije.

U praćenom periodu promet putnika je povećan 14 odsto, na godišnjem nivou, a samo u domaćem saobraćaju je povećan 33,4 odsto. Udeo na tržištu je bio 37 odsto, što je 5,8 odsto više nego godinu dana ranije.

Tome su pomogli, kako visoki operativni pokazatelji aviokompanije Aeroflot, tako uspešan razvoj prve ruske niskotarifne kompanije Pobeda, koja je brzo postala jedan od najpopularnijih avioprevoznika u Rusiji, rekao je direktor za finansije i upravljanje mrežom i prihodima Aeroflota Šamil Kurmašov.

Grupa Aeroflot je iskoristila promene u konkurentnom okruženju, smanjivši na nizu destinacija aktivnosti stranih avioprevoznika i manje efikasnih ruskih konkurenata, naglastio je on.

Kurmašov je dodao da se grupa fokusirala na optimizaciju flote, smanjenje troškova, povećanje efikasnosti poslovnih procesa i finansijskog upravljanja, kao i podršku visoke finansijske stabilnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.