Todorić prodaje carstvo, Frikom i Dijamant dobijaju nove akcionare?

Izvor: Blic, 25.Jun.2016, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Todorić prodaje carstvo, Frikom i Dijamant dobijaju nove akcionare?

Koncern Agrokor Ivice Todorića u intenzivnim je pripremama za javnu ponudu akcija (IPO) koja bi trebalo da se desi na Londonskoj berzi.

Plan je da to bude na leto 2017, piše slovenački poslovni dnevnik Finance. Navodno, Todorić razmišlja da manjinski udeo proda samo jednom investitoru.

Isto tako još uvek nije odlučeno hoće li na IPO ići ceo koncern ili samo njegov prehrambeni sektor. Odluka će zavisiti od situacije na tržištu i poželjnosti investitora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << U oba slučaja Todorić bi se odrekao 49 odsto akcija.

Prehrambeni deo Agrokora čine kompanije Agrolaguna, Dijamant, Frikom, Jamnica, Ledo, Mladina, PIK Vrbovec, PIK Vinkovci, Sarajevo Kiseljak, Solana Pag, Vupik i Zvijezda.

Finance pišu kako su za njih zainteresovani ulagači iz SAD-a, Srednjeg i Dalekog istoka, a posebno iz Kine.

IPO celog Agrokora je manje verovatan jer još uvek nije završena konsolidacija trgovinskog sektora, odnosno Merkatora i Konzuma, smatraju Slovenci.

Podsetimo, o IPO-u Agrokora priča se poslednjih pet godine otkako je Ivica Todorić bio u intenzivnim pokušajima da preuzme Mercator. To mu je napokon uspelo u junu 2014., a preuzimanje je bilo teško više od pola milijarde evra.

Pritom se koncern zadužio putem tzv. obveznica PIK isključi na račun kojih je založeno više od 90 posto vlasništva Agrokora. Te obveznice dospevaju 2018. Nepoznati su uslovi pod kojima su izdate, kao i investitori koji su ih kupili, a jedino se zna da je aranžer izdanja bio Dojče bank.

No jasno je da Ivica Todorić mora čim pre odraditi javnu ponudu akcija kako bi bio spreman da vraća taj vrlo rizičan dug.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.