Tesla Global Forum od 7. do 10. jula

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2016, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tesla Global Forum" od 7. do 10. jula

Četvrti Festival "Tesla Global Forum" biće održan od 7. do 10. jula u Matici srpskoj u Novom Sadu, ali i u odmaralištu „Norcev" na Fruškoj gori. Na ovogodišnjem festivalu biće obeležena dva jubileja – 160 godina od rođenja Nikole Tesle, ali i 80 godina otkako je Tesla postao počasni građanin Novog Sada.

"Diveći se Vašem velikom geniju, koji je stvorio neprolazna dela na korist celog čovečanstva, a na slavu Srpstva i Jugoslovenstva...Gradski većnici Grada Novog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sada...u ime skromnog oduženja svoga duga, proglasili su Vas danas počasnim građaninom Grada Novog Sada", stajalo je u telegramu koji je Nikoli Tesli 1936. godine na dan njegovog rođenja stigao iz Novog Sada.

U čast ta dva velika jubileja, ali i obeležavanja 90 godina otkako je Tesla postao i počasni član Matice srpske, održava se i ovogodišnji "Tesla Global Forum", pod sloganom "Izazovi globalizacije". Osim brojnih predavanja, okruglih stolova, izložba i radionica, organizatori najavljuju i pozorišne poduhvate.

"Zajedno sa Neletom Karajlićem, našim poznatim multimedijalnim umetnikom, ušli smo u produkciju predstave koja je posvećena Tesli. Predstava se zove "FBI dosije Tesla", i radimo je u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem u Novom Sadu. Premijeru očekujemo u oktobru u Srpskom narodnom pozorištu i u Sava centru u Beogradu", rekao je Goran Marić, direktor Festivala "Tesla Global Forum".

U fokusu festivala i ove godine su, kažu, deca koja podižu neverovatne rezultate širom sveta, i koji bi trebalo da dobiju više medijskog prostora. Jednom od njih, mladom matematičaru Aleksi Konstantinovu, koji je na Međunarodnoj olimpijadi na Tajlandu osvojio zlatnu medalju, uručeno je priznanje festivala "Tesla Silver Coin".

"Ne treba priznavati samo najbolje, zato što na to utiče dosta faktora, pa i faktor sreće. Otkud sam baš ja, mogao je to biti i neko drugi. Zato pored zlatnih medalja, treba ceniti i druge medalje, u koje je isto tako uloženo mnogo truda i rada, zato ne treba ni to zanemariti", rekao je Aleksa Konstantinov.

Osim mladih naučnika, "Tesla global forum" priznanja dodeljuje i pojedincima koji su postigli značajne rezultate u svojim oblastima.

Priznanje "Bela golubica", posvećeno Teslinoj simboličnoj zaštitnici i večnoj stvaralačkoj i duhovnoj inspiraciji, ove godine će poneti teniser Novak Đoković. Svetskom teniskom prvaku će to priznanje biti uručeno u septembru, a do tada će se čuvati u manastiru Šišatovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SNP izvodi „Čarobnu frulu“ na Trgu slobode

Izvor: Luftika.rs, 01.Jul.2016, 14:37

Srpsko narodno pozorište će, nakon odličnog prošlogodišnjeg prijema koncertnog izvođenja scenske kantate Karla Orfa Karmina burana, ponovo biti na otvorenom, u srcu grada-kandidata za evropsku prestonicu mladih. Ambiciozan poduhvat Srpskog narodnog pozorišta Čarobna frula, poslednja Mocartova...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.