Tanacković o novom zakonu o rudarstvu

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanacković o novom zakonu o rudarstvu

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike u Vladi Srbije Siniša Tanacković izjavio je danas u Boru da će novi zakon o rudarstvu, koji je u pripremi, biti atraktivniji za strane investitore u oblasti geoloških istraživanja i eksploatacije rude.

"Novim zakonom će biti ubrzana izdavanja odobrenja, kako bi što brže i jednostavnije mogli početi geološko istraživanje i eksploatacija. Samim tim, novi zakon će u odnosu na stari biti u velikoj prednosti, jer smo stavili glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << akcenat na što veća ulaganja stranog kapitala", rekao je Tanacković na simpozijumu "Rudarstvo 2015," koji se održava na Borskom jezeru.

Tanacković, koji je u tom ministarstvu zadužen za sektor geologije, napomenuo je da trenutno u Srbiji ima 105 istražnih polja, na kojima većinom rade strani investitori.

Na konstataciju novinara da deo javnosti u Srbiji smatra kako bi umesto stranih kompanija geološka istraživanja trebalo da obavljaju domaće firme, Tanacković je podsetio da se u geološka istraživanja prošle i pretprošle godine strani kapital kretao od 40 do 50 miliona dolara na godišnjem nivou, a da u Srbiji ne postoji fond koji bi bio spreman da investira toliko novac u nešto što se može ispostaviti kao neisplativo za eksploataciju.

Osvrćući se na strani kapital u domenu eksploatacije, on je podsetio da su dva privatna rudnika u Srbiji, rudnici olova i cinka, "daleko najbolji što se tiče rudarstva".

"To su rudnici koji svojevremeno nisu radili, ali su se uzdigli pomoću stranog kapitala. Ti svi rudnici, koji su u vlasništvu stranaca, nadoknadu za mineralnu sirovinu plaćaju redovno, za razliku od domaćih rudnika s kojima u tom pogledu imamo problema", istakao je pomoćnik ministra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.