Tadić pozvao na pažljivo planiranje ekonomske politike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2009, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić pozvao na pažljivo planiranje ekonomske politike

BEOGRAD - Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je danas da Srbija još uvek nije izašla iz finansijske krize i pozvao na "pozornost i pažljivo planiranje ekonomske politike".

Tadić je na sednici Glavnog odbora DS istakao da su osnovni ciljevi ekonomske politike za narednu godinu makroekonomska i finansijska stabilnost, oporavak privrede i nastavak evropskih integracija, kako bi bio stvoren ambijent koji će privlačiti investitore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiju.

On je poručio i da je moralo da dođe do zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija, jer bi, u suprotnom, bila opterećena privreda i dodao da je vlada obezbedila milijardu evra za očuvanje likvidnosti, a samim tim i radnih mesta, što je najvažnije.

Tadić je naglasio da je budžet za narednu godinu, napravljen u "drugačijoj klimi" i dodao da je najbitnije, iako se kasni sa njegovim donošenjem u parlamentu, da on bude bolji nego prethodni.

Tadić je dodao da su mere Vlade Srbije za prevazilaženje krize dale rezultate i da je Srbija u odnosu na druge zemlje postigla bolje i značajnije rezultate u prevazilaženju krize.

Decentralizacija,ali uz očuvanje integriteta države

On je dodao da regionalizacija i decentralizacija moraju biti centralne tačke politike Srbije i ubuduće, ali da ni po koju cenu ne dovode u pitanje funkcionisanje i stabilnost zemlje.

"Svaka regionalizacija i decentralizacija mora biti u skladu sa teritorijalnim integritetom i ekonomskim razvojem", istakao je Tadić na sednici Glavnog odbora DS-a.

Tadić je rekao da će Srbija ići u pravcu regionalizacije i decentralizacije, ali uz očuvanje integriteta države, navodeći da će se DS svakoj suprotnoj tendenciji suprotstaviti.

On je dodao da ulazak u EU ne znači odustajanje od očuvanja nacionalnih interesa zemlje i da će se suprotstaviti svakom ministru, članu i funkcioneru DS-a koji suprotno misli.

"Lično ću preduzimati akcije protiv onih koji idu protiv postulata stranke. Dok sam ja predsednik DS-a i Srbije, ova politika će se sprovoditi", poručio je Tadić.

Posle odluke MSP preispitivanje priznavanja Kosova

On izjavio je da je ubeđen da će posle rasprave i stava Međunarodnog suda pravde (MSP) o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije mnoge zemlje dovesti u pitanje svoje odluke o priznavanju nezavisnosti južne pokrajine.

Tadić je na sednici Glavnog odbora stranke osudio svaki pokušaj "politike dekosovizacije Srbije".

On je ukazao da je pitanje Kosovo i Metohija "bolan i nasleđen problem" i istakao da Srbija insistiranjem na mirnom rešavanju tog pitanja kroz raspravu pred MSP brani osnovne principe međunarodnog prava i nudi taj model rešavanja problema drugim sličnim primerima u svetu.

Tadić je podsetio da je osnovni cilj državne politike nastavak evropskih integracija i očuvanje integriteta zemlje i da je po tom pitanju postignut konsenzus u zemlji.

Reforma Demokratske stranke

On je najavio reformu DS-a i pozvao Glavni odbor da do naredne skupštine stranke razmišlja o tome da "DS mora da se dodatno centralizuje".

"Samo centralizovan DS može da sprovede decentralizaciju", rekao je Tadić na otvorenom delu sednice Glavnog odbora DS-a u Sava centru i istakao da stranku čekaju velika i teška dela.

Obećavam vam znoj i suze, kazao je on i dodao da će se DS suprotstaviti svakom pokušaju slabljenja integriteta države i njenih centralnih institucija. "DS mora da bude sposobna da bude državotvorna (stranka) i da preuzme na sebe pritiske koji naleću na Srbiju u talasima i da odgovori na njih", kazao je Tadić.

Govoreći o procesu donošenja Statuta Vojvodine Tadić je naglasio da je bilo tendencija urušavanja političkog poretka Srbije, ali da je učinjeno sve da Statut bude primeren državnim interesima, obezbeđenju integriteta zemlje i funkcionisanju institucija.

"Prenošenje nadležnosti je isključivo u funkciji funkcionalnosti, ne dovodeći u pitanje stabilnost i jedinstvo države", rekao je Tadić.

Kako je naveo, politika DS-a, u kome je takođe bilo iluzija da treba brzo ići u decentralizaciju, biće isključivo očuvanje integriteta zemlje i projekcija ekonomskog razvoja.

"Od DS-a tražim da radi na takvoj politici za koju smo dobili potvrdu na izborima", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić obećao demokratama znoj i suze (VIDEO)

Izvor: Mondo, 05.Dec.2009

'Demokratsku stranku čekaju velika i teška dela i obećavam vam znoj i suze', poručio je predsednik Srbije i DS Boris Tadić članovima Glavnog odbora ove stranke na sednici u subotu u Sava centru.

Nastavak na Mondo...

Tadić: Decentralizacija,ali uz očuvanje integriteta države

Izvor: Blic, 05.Dec.2009

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da regionalizacija i decentralizacija moraju biti centralne tačke politike Srbije i ubuduće, ali da ni po koju cenu ne dovode u pitanje funkcionisanje i stabilnost zemlje..."Svaka regionalizacija i decentralizacija mora biti...

Nastavak na Blic...

Tadić: Posle odluke MSP preispitivanje priznavanja Kosova

Izvor: SrbijaNet.rs, 05.Dec.2009

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da je ubedjen da će posle rasprave i stava Medjunarodnog suda pravde (MSP) o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije mnoge zemlje dovesti u pitanje svoje odluke o priznavanju nezavisnosti južne pokrajine.

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Tadić: Bolje smo prošli od regiona

Izvor: B92, 05.Dec.2009

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je Srbija postigla veći ekonomski napredak od zemalja regiona i da možemo biti zadovoljni merama Vlade u vreme krize...Ipak, on je poručio da zemlja još nije izašla iz krize i da zato treba pažljivo kreirati budžetsku politiku. Tadić je naveo...

Nastavak na B92...

Demokrate pred reformom

Izvor: Kurir, 06.Dec.2009, 00:10

BEOGRAD - Očekivanja da će na jučerašnjoj sednici Glavnog odbora Demokratske stranke predsednik Boris Tadić očitati bukvicu ministrima iz njegove partije koji ne rade dobro nisu se ispunila. Ipak, prvi čovek DS je ovom prilikom najavio reformu stranke i poručio svim funkcionerima da ih čekaju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.