Tabaković: Jačanje dolara gura dug za 80 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2015, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Jačanje dolara gura dug za 80 miliona evra

Jačanje dolara u odnosu na evro samo za jedan procentni poen, moglo bi da poveća javni dug Srbije izražen u evropskoj valuti u jednom danu za 80 miliona evra, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

"Jačanje dolara u odnosu na evro u jednom procentu povećava dug opšte države izražen u evrima za 0,33 odsto. Odnosno, ako je ukupan javni dug države na svim nivoima 24 milijarde evra, to znači da zbog kursnih razlika povećanje od 80 miliona evra u jednom danu", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekla je Tabaković gostujući u Kažiprstu na B92.

Prema njenim rečima, struktura javnog duga Srbije je takva da evro učestvuje sa 40 odsto, dolar sa 32, a dinari sa 21 odsto.

Ona je poručila da građani ipak nemaju razloga za brigu.

Upitana kako se kriza u Grčkoj može odraziti na Srbiju, guvernerka je rekla da kriza ne sme da se odrazi na nas i da je osnovna reč koja bi trebalo da nas sve karakteriše - odgovornost.

"Kad preuzimate obaveze u ime građana, što podrazumeva da ne tražite podršku naroda samo kad dugovi dođu na naplatu, već i u trenutku kad se zadužujete, morate da imate odgovornost prema ljudima i njihovo poverenje da te kredite finalizujete kroz puteve, fabrike, novu infrastrukturu", rekla je Tabaković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.