TV takse oslobođeno 6.500 građana, tražilo 80.000

Izvor: B92, 27.Avg.2016, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TV takse oslobođeno 6.500 građana, tražilo 80.000

Beograd -- Plaćanja televizijske takse do sada je oslobođeno tek oko 6.500 građana, iako je prošlo osam meseci od kada je uveden ovaj namet.

Od Nove godine oko 80.000 vlasnika brojila zatražilo je da bude oslobođeno takse za javne medijske servise, ali većina predmeta još nije rešena.

U Radio-televiziji Srbije kažu da je glavni problem nepotpuna i neuredna dokumentacija, kakvu je dostavilo 80 odsto građana.

"Građani se u podnetom zahtevu vrlo često >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pogrešno i neprecizno pozivaju na određeni osnov oslobađanja iz zakona, istovremenim zaokruživanjem više različitih osnova, kao i zaokruživanjem pogrešnog osnova u odnosu na priložena dokumenta", objašnjavaju u RTS. - Najčešće oslobađanje traži se ukoliko se radi o korisniku više merila električne energije. U postupku rešavanja zahteva poštujemo princip načela pomoći stranci, vodeći računa da neznanje i neukost stranke ne bude na štetu prava koja im pripadaju.

Oni objašnjavaju da svako ko podnese zahtev dobije pismeno obaveštenje ako mu je odobreno, ako je odbijen ili je potrebna dopuna dokumentacije. Ipak, nekoliko čitalaca javilo se redakciji Večernjih novosti da kaže da ni posle više meseci nisu dobili nikakav odgovor.

Da li zbog procedure ili toga što pribavljanje dokumentacije košta malo manje nego godišnja TV taksa, značajno manji broj građana podneo je zahteve, nego što se očekivalo. Direktor RTS Dragan Bujošević predviđao je prošle godine da će, prema raznim osnovima, između 500.000 i 600.000 vlasnika brojila da bude oslobođeno TV takse. U Radio-televiziji Srbije kažu da je oko 3.000 građana odbijeno, a u postupku izrade je 6.600 rešenja.

Svima koji budu oslobođeni plaćanja, novac će biti vraćen retroaktivno, umanjenjem računa za struju. Ako bi neko bio oslobođen od septembra, onda bi njegov račun za struju bio umanjen taksom od 150 dinara za osam meseci ili ukupno za 1.200 dinara.

Postoji više osnova za oslobađanje vlasnika električnih brojila plaćanja TV takse, a najčešći je za brojila na kojima nema potrošnje - kuće i stanovi u kojima niko ne živi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.