“TESLA” U NOVOM RUHU Beogradski aerodrom do kraja 2016. dobija treći terminal

Izvor: Blic, 29.Maj.2016, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“TESLA” U NOVOM RUHU Beogradski aerodrom do kraja 2016. dobija treći terminal

Aerodrom „Nikola Tesla” očekuje da i 2016. završi sa više od 26 miliona evra profita, kao i prethodne dve, s tim da će investicije u ovoj godini biti 4,2 milijarde dinara, što je 44 odsto više nego 2015.

Pored dva postojeća terminala, do kraja godine aerodrom će dobiti još jedan moderno opremljen terminal - T2b. Prva faza izgradnje je završena. Reč je o delu koji povezuje terminal 1 i terminal 2 i koji će, u cilju povećanja komfora, biti namenjen putnicima i avio-kompanijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Saša Vlaisavljević, direktor Aerodroma „Nikola Tesla”, kaže da se u drugoj fazi planira dalje uređenje hola za registraciju putnika sa najmodernijim transportnim sistemom.

- Tu će biti osam tradicionalnih šaltera za registraciju, dva sa dualnom funkcijom i tri automata za samostalnu registraciju, takozvani self čekin. Uskoro počinje i uređenje centralnog hola terminala 1 - kaže Vlaisavljević za „Blic”.

Osim proširenja kapaciteta, aerodrom je, pre svega zbog letova za Ameriku, povećao i bezbednost, koja je sada u skladu sa najvišim svetskim standardima. U protekle dve godine pojačana je i saradnja s ostalim aerodromima u državi, ali i u regionu. Tako je „Nikola Tesla” donirao 50 miliona dinara za izgradnju terminalne zgrade na Aerodromu Ponikve u Užicu, odakle bi već na jesen mogao da krene saobraćaj.

- On će se razlikovati od aerodroma u Nišu. U prvom planu će biti čarteri i generalna, mala avijacija - kaže Vlaisavljević.

On dodaje i da je beogradski aerodrom na pragu potpisivanja dokumenata o strateškom partnerstvu sa Aerodromom Banja Luka, ali da će konačnu odluku o tome doneti dve vlade.

Direktor beogradskog aerodroma kaže i da je u prvom kavrtalu ove godine zabeležen rast poslovnih prihoda od tri odsto u odnosu na isti period prošle godine, a da su troškovi smanjeni za četvrtinu.

- Uštede su ostvarene pre svega u domenu zaposlenih, i to tako što smo na određeno ili neodređeno vreme angažovali 778 radnika koji su godinama za nas radili preko omladinskih zadruga. Taj radnik, kada smo ga angažovali preko omladinske zadruge, sa prosečnom platom od, recimo, 76.000 dinara koštao nas je 158.500 dinara, a sada, kada direktno radi za nas - 126.000.

Pročitajte još_

I tu je računica sasvim jasna. Za ovu promenu smo imali dozvolu države i čak imamo prostora da zaposlimo još ljudi. Najviše su nam potrebni operateri iz oblasti bezbednosti i zemaljskog opsluživanja, zbog povećanja obima posla i broja putnika - kaže naš sagovornik.

Hotel-kula kod Sava centra

Aerodrom „Nikola Tesla” zainteresovan je za rekonstrukciju Sava centra. Prijavili su se na neobavezujući javni poziv koji je objavio Grad Beograd i sada se čeka tender.

Njihov plan je da u rekonstrukciju ulože 30 miliona evra i da od Sava centra naprave kongresni centar, gde bi bilo i administrativno sedište aerodroma. Bili bi izgrađeni i šoping-mol i hotel-kula sa 20 do 25 spratova.

- Naša ponuda Gradu je da nam oni prepuste rukovođenje Sava centrom, da mi postavimo menadžment sa ciljem da u naredne tri godine poslovanje stabilizujemo i dovedemo do pozitivne nule - kaže Vlaisavljević.

Privatizacija ne zaustavlja posao

- Izabran je privatizacioni savetnik koji će u narednih godinu dana da predloži našoj državi, većinskom akcionaru, u kom smeru bi aerodrom trebalo da ide. Svi ostali poslovni potezi nisu time zaustavljeni, ali smo fokus prebacili na kratkoročne planove - kaže Vlaisavljević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.