Švicarske obavještajne službe nadziru aktivnost 400 mogućih džihadista

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Maj.2016, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švicarske obavještajne službe nadziru aktivnost 400 mogućih džihadista

BERN - Švicarske vlasti nadziru na društvenim mrežama aktivnosti oko 400 mogućih džihadista koji bi mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju, objavila je obavještajna služba NDB u ponedjeljak.

Švicarska nije posebno zanimljiva meta islamističkim napadačima jer nije dio vojne koalicije za borbu protiv Islamske države, ali je bez obzira na to i u toj zemlji podignuta razina sigurnosti, kaže NDB u godišnjem izvješću.

U izvješću je prikazana fotografija švicarske >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << putovnice uz eksplozivni pojas koju je on-line stavio osumnjičeni džihadist koji je putovao na Bliski istok, kao i video Islamske države koji prikazuje švicarsku zastavu među 60 zemalja koje su ciljevi džihadista.

"Eventualne napade u Švicarskoj mogli bi izvesti pojedinci ili manje skupine, jednostavnim sredstvima, uz malo pripreme i minimalne logističke napore", kaže se u izvješću.

Švicarski sudovi prošli su mjesec osudili trojicu Iračana za terorizam, što je presuda koja bi trebala poslati poruku džihadistima da ne gledaju na zemlju kao na laku metu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.