Svetska banka: Čestitke Srbiji, ovo je za ponos

Izvor: B92, 25.Okt.2016, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka: Čestitke Srbiji, ovo je za ponos

Beograd -- Srbija je među 10 zemalja sa najvećim napretkom u ovogodišnjem Izveštaju o uslovima poslovanja i time može da se ponosi, kaže Tomas Lubek.

Sledeće ključne oblasti u kojima su potrebne reforme su smanjenje rokova za uvođenje struje i poboljšanje poreskih procedura, izjavio je regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Zapadni Balkan Tomas Lubek.

"Srbija je zahvaljujući obavljenom poslu jedna od 10 zemalja sa najviše reformi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i to ne u bivšoj Jugoslaviji, ne u Evropi, nego na celom svetu. Stoga čestitke Srbiji i srpskoj vladi za sve napore u ovoj oblasti, to je zaista vredno ponosa", izjavio je Lubek za EurAktiv i Betu.

Srbija je u Izveštaju o uslovima poslovanja Svetske banke i Međunarodne finansijske korporacije za 2017 napredovala za sedam mesta, i sada je na 47. poziciji koju deli s Meksikom. Ispred Srbije ostaje većina zemalja iz EU, uključujući i one iz regiona – Hrvatsku (43. mesto), Bugarsku (39. mesto), Rumuniju (36) i Makedoniju (10), ;a iza Srbije su od tržišta regiona Crna Gora (51), Albaniija (58), Kosovo (60.) koje je dato kao zasebno tržište i BiH (81).

Kao ključne reforme naveo je skraćenje roka za osnivanje firme sa 12 na 7 dana, primenu onlajn sistema za izdavanje dozvola i pojednostavljivanje procedure za prenos imovine uz skraćenje roka na 21 dan, u poređenju sa svetskim prosekom od 53 dana.

"Naravno, 47. mesto nije isto što i prvo, i definitivno ima još prostora za napredak. Kada razmišljamo o narednoj godini, očigledno je da je potreban značajan napredak u oblasti dobijanja pristupa struji", rekao je Lubek, dodajući da je u Srbiji za uvođenje struje za biznis potrebno 125 dana.

Druga ključna oblast za reforme po njegovim rečima je poreska administracija. ;

"Prema sadašnjim poreskim propisima preduzeću je potrebno 226 časova, odnosno 28 (radnih) dana, da urade sve što je po zakonu potrebno. Mora da postoji način da kompanija uradi sve po zakonu, ali mnogo brže", naveo je Lubek.

Rekao je da je izveštaj o uslovima poslovanja prvi korak za privlačanje investicija, jer je reč o pokazatelju koji investitori uzimaju u obzir, ali da oni nakon dolaska u zemlju odluku donose u zavisnosti od stanja na terenu.

Pohvalio je pristup srpske vlade koja je osnovala radnu grupu za napredak na Listi o uslovima poslovanja, rekavši da je od osnivanja pre dve godine ostvaren napredak.;

Prema njegovim rečima, zemlje Zapadnog Balkana su fokusirane na reforme.

"Zaista sam srećan jer u se u većini zemalja Jugoistočne Evrope fokusiraju na poslovne reforme i Izveštaj o uslovima poslovanja, i sada kao da postoji konkurencija među zemljama da se vidi ko može da ostvari više reformi, kao balkanska olimpijada poslovnih reformi", rekao je on, napomenuvši da je na čelu i dalje Makedonija sa 10. mestom, a na začelju Bosna i Hercegovina na 81. mestu.

Kao opštu preporuku za poboljšanje u Jugoistočnoj Evropi naveo je povlačenje države iz ekonomije i veće angažpvanje privatnog sektora. ;

Izveštaj o uslovima poslovanja je zajednički projekat Svetske banke i Međunarodne finansijske korporacije, članice Grupe Svetske banke koja se bavi privatnim sektorom.;

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.