Svega oko četiri tone kukuruza po hektaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2015, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svega oko četiri tone kukuruza po hektaru

Usevi kukuruza obećavali su krajem juna, a posle mesec dana došlo je do ozbiljne redukcije prinosa. U ovom momentu slika je šarolika, stručnjaci kažu da će biti dobro ukoliko se ostvari prinos od četiri do 4,5 tona po hektaru.

Svaka godina je priča za sebe pa tako i ova, na početku vegetacije uslovi za

"Ove godine će se kretati na boljim njivama od 6 do 8, teško do 10", kaže dr Đorđe Jocković sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Ovaj stručnjak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za kukuruz kaže da će naše najrasprostranjenije kulture biti dovoljno za domaće potrebe i smatra da će cena rasti jer deficit kukuruza nije samo u našoj zemlji, već na širem području. Proizvođačima savetuje da dobro razmisle da li će kukuruz prodavati odmah ili je ipak bolje da sačekaju.

"Još uvek radimo po starim metodama, beremo ga u klopu i smeštamo ga u čardake i čekamo cenu. Ove godine sam promašio, prodao sam u junu po 16 i po, a posle mesec dana cena je bila 21 dinar. To se nikad ne zna kako će da bude kad se čuva", kaže Mića Živanović iz okoline Kragujevca.

Lazar Gajinović iz Turije očekuje da će cena biti malo bolja kako bi pokrio troškovi.

"Podatke imaju otkupljivači koji određuju cenu. Prate prinose i mogu da nas ucenjuju", veli Gajinović.

Generalno gledano ova godina je bila izuzetno sušna i nepovoljna za useve. Kakve će prinose, poljoprivredni proizvođači, ostvariti, znaće uskoro. Ono što je sigurno, biće to daleko od priželjkivanog i onog što je bilo prošle godine kada je prosek bio od šest do šest i po tona po hektaru na nivou cele zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.