Sve za spas srpskog mlekarstva

Izvor: B92, 22.Maj.2015, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve za spas srpskog mlekarstva"

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković najavila je usvajanje dodatnih mera za zaštitu domaće mlekarske industrije.

"Vlada Srbije je spremna da uloži dodatna sredstva i da dodatno pregovara sa Direktoratom za poljoprivredu i ruralni razvoj EU i Evropskom komisijom i da uvede dodatne zaštitne mere kako bi se spasio mlekarski sektor u Srbiji", kazala je ona.

Bogosavljević Bošković nije mogla da iznosi detalje o tome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje će dodatne mere zaštite biti moguće, ali je kazala da uvođenje prelevmana nije jedina opcija.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je potpisan i ne ostavlja mnogo mogućnosti za naknadne intervencije i izmene", kazala je ona, ali je istakla da će država iskoristiti i najmanju mogućnost za pregovore.

Navela je da i danas zaseda radna grupa koja razmatra sve modele i mogućnosti, koji pored ostalog, kako je rekla, "znače i razgovor sa Briselom i eventualno utvrđivanje mogućnosti uvođenja prelevmana".

Ministarka je rekla da očekuje da brzo budu poznata konkretna rešenja.

Prema njenim rečima, radnu grupu čine stručnjaci iz ministarstva, ali i sa fakulteta i instituta koji će razmatrati različite modele, a konačna odluka će biti doneta u skladu sa onim što je najbolje za domaće proizvođače.

Ona je podsetila da je vlada već preduzela određene mere zaštite mlekarske proizvodnje radi ublažavanja posledica prekomernog uvoza mleka i mlečnih proizvoda iz EU, kao što je interventan otkup viška mleka u prahu koji su od domaćih proizvođača kupile Republičke robne rezerve za 500 miliona dinara, ali i povećavanje dažbina na uvoz tih proizvoda iz EU.

Dodala je da su sačuvane i premije za mleko u ovoj godini, iako je zahtevano da budu ukinute ili smanjene, a povećane su i subvencije po kravi sa 20.000 na 25.000 dinara.

Ministarka poljoprivrede je kazala da je problem nastao potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU jer su, prema njenim rečima, "u okviru sporazuma sa nedovoljno pažnje i odgovornosti prihvaćeni rokovi za liberalizaciju tržišta za poljoprivredne i prehrambene proizvode".

"Oni koji potpisali taj sporazum nisu pažljivo procenili kada će srpski seljak biti spreman da uđe u tržišnu utakmicu sa evropskim, a da nakon toga ništa nije urađeno da se srpski seljak pripremi, već je ,pušten niz vodu,", kazala je ona.

Bogosavljević je rekla da se sada osećaju negativne posledice tako potpisanog sporazuma koje zahtevaju velika sredstva kako bi se prevazišle.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.