Potop cenama: Jeftinije jedino da umremo

Izvor: B92, 04.Dec.2016, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potop cenama: Jeftinije jedino da umremo

Zagreb -- Nove reforme u Hrvatskoj će od Nove godine srednjem sloju, kako stvari stoje, više uzeti nego dati. Kažu, biće jedino jeftnije da se umre.

Nevladini aktivisti dočekali su ispred Sabora zastupnike s velikim likom Superhika, antijunaka koji je otimao siromašnima da bi dao bogatima.

Iako su i Vlada i ministar finansija Zdravko Marić uporno ponavljali da ne uzimaju ništa siromašnima, a da reformom rasterećuju plate, činjenica je da će srednji sloj od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nove godine više izgubiti nego dobiti.

Oni s najnižim platama neće osetiti promenu. Prosečna plata od 5.600 kuna (oko 740 evra) za samca će porasti od 40 do 100 kuna (do 13 evra). Osoba u Zagrebu na koju je prijavljeno dvoje dece osetiće povećanje plate oko 200 kuna. Oni sa platama iznad 15.000 kuna (skoro 2.000 evra) osetiće povećanje od 1.000 (130 evra) i više kuna, piše 24sata.

Očigledno je da će poskupiti svaka vožnja autoputem, a zbog rasta PDV-a ugostiteljima očekuje se poskupljenje kafe u kafićima od kunu do dve, soka i piva 2 do 3 kune, a na primer obične pice od pet do deset kuna.

Kupovina novog automobile u Hrvatskoj od iduće godine biće još veći luksuz. Zbog novog sistema poreza poskupeće svi automobili, od najjeftinijih do najskupljih. Automobil do 100.000 kuna (oko 13.250 evra) poskupeće od nekoliko stotina do nekoliko hiljada kuna zbog novog obračuna, u zavisnosti od ekološkim karakteristikama. Najskuplja i najsnažnija vozila trebala bi da poskupe nekoliko desetina hiljada kuna.

Za vozače tu nije kraj loših vesti. Može se očekivati rast cena svih goriva jer su bogati arapski proizvođači odlučili da smanje količine koje crpe kako bi rasla cena nafte. Rast cene nafte Hrvati će osetiti i na poskupljanju goriva.

Pušači će već na početku godine kutiju cigareta plaćati oko kunu više, a do kraja 2017. od dve do tri kune više. Čak i oni koji koriste elektronske cigarete plaćaće više. Poskupeće i šećer.

Oni koji kupuju prvu nekretninu više neće biti oslobođeni sadašnjih pet odsto poreza na kupovinu nekretnine. Doduše, Vlada je smanjila od Nove godina taj porez na četiri odsto za sve, a za 1.500 srećnika biće osigurane i subvencije za kupovinu prvog stana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.