Švajcarska: Negativna kamata na velike depozite

Izvor: Capital.ba, 18.Dec.2014, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska: Negativna kamata na velike depozite

BERN, Nacionalna banka Švajcarske uvodi negativnu kamatnu stopu od 0,25 odsto na depozite veće od deset miliona franaka. Banka ovom mjerom pokušava da smanji vrijednost nacionalne valute, koja je u posljednje vrijeme ojačala. Problemi na tržištu Rusije i dramatičan pad cijene nafte podstakli su investitore da potraže „sigurna utočišta“, što je rezultovalo prilivom novca u Švajcarsku, prenio je Bi-Bi-Si. Nova kamata biće uvedena 22. januara. „Uvođenje negativne kamate učiniće >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << čuvanje investicija u švajcarskim francima manje privlačnim, a time će biti podržan minimalni kurs“, navodi se u saopštenju Nacionalne banke Švajcarske. Centralna banka pokušava da spriječi jačanje nacionalne valute iznad kursa od 1,2 evra za jedan franak. Prije objave centralne banke, za jedan franak dobijalo se 1,209 evra, a poslije objave kurs je odmah pao na 1,203 evra.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Rekordan pad franka zbog negativne kamatne stope

Izvor: Capital.ba, 18.Dec.2014

BERN, Švajcarski franak pao je na najnižu vrijednost u posljednje dvije godine u odnosu na dolar, nakon što je Švajcarska narodna banka objavila da će uvesti negativnu kamatnu stopu. Švajcarska narodna banka uvela je negativnu kamatnu stopu na depozite veće od 10 miliona franaka kako bi spriječila...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.