Suša preti RS: Nećemo preživeti godinu

Izvor: B92, 29.Jul.2015, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suša preti RS: "Nećemo preživeti godinu"

Dosadašnja suša je gotovo uništila useve u Republici Srpskoj agro i hidro-meteorološke prognoze govore da će i u narednih 15 dana biti slična situacija.

Suša se očekuje u najvažnijim agrarnim područjima RS - Semberiji, Posavini i Lijevče polju.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić kazao je za sarajevski dnevnik Oslobođenje da će najveće štete biti na kukuruzu, ali i na povrću koje je ovih dana i led uništio.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema njegovim rečima, poljoprivrednici sada pokušavaju da nekako spasu ono što se još može iskoristiti od povrća, pa dovoze vodu iz Save i zalivaju useve.

"Nećemo uspeti ni da preživimo ovu godinu, a niko ne mari za nas", kazao je Bakajlić i dodao da bi entitetska Vlada trebalo da pomogne poljoprivrednicima kroz podsticaje.

Iz entitetske Vlade, međutim, poručuju da su isplatili sve podsticaje za prošlu godinu i počeli isplatu za ovu godinu, ali da to očigledno neće biti dovoljno da se poljoprivreda oporavi od vremenskih neprilika.

Suša je podstakla i diskusiju između poljoprivrednika i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iako je žetva završena, a pšenica je u ovogodišnjoj suši najbolje prošla od svih useva.

Poljoprivrednici Republike Srpske traže od Ministarstva povećanje premije i određivanje nove otkupne cene pšenice u RS-u, a ministar Stevo Mirjanić kaže da Ministarstvo nije u mogućnosti da poveća premiju za pšenicu koja sada iznosi 0,05 konvertibilnih maraka (KM) po kilogramu, niti ima ingerencije da određuje cenu pšenice.

"Ministarstvo je obezbedilo 250 KM podsticaja po hektaru, zatim dizel gorivo, što je još 60 KM po hektaru, kao i premiju od 0,05 KM po kilogramu, što znači ukupno oko 500 KM po hektaru", rekao je Mirjanić novinarima.

On je istakao da resorno ministarstvo ne utvrđuje otkupnu cenu, a da je sada na proizvođačima da se sa prerađivačima i pekarima dogovore o ceni pšenice.

"U dva navrata smo imali i sastanke u Ministarstvu i inicirali da dođe do dogovora između njih, ali Ministarstvo, odnosno Vlada, nema bilo kakve ingerencije da odredi cenu pšenice...Sasvim je sigurno da nemamo mogućnosti da premiju povećamo na 10 feninga po kilogramu", rekao je Mirjanić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.