Super Mario na niskom startu

Izvor: Vostok.rs, 31.Okt.2011, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Super Mario na niskom startu

31.10.2011. -

1. novembar je prvi radni dan za gospodina Mario Dragi u ulozi rukovodioca Evropske centralne banke. Ruski stručnjaci su različitog mišljenja o novom glavnom bankaru Evrope. Uglavnom strepe da će Italijan deliti kredite problematičnim zemljama bez ikakve kontrole. Prema drugim ocenama, neće doći do neke radikalne promene kursa.

Jedinstveno evropsko ministarstvo finansija mora biti stvoreno u najbliže vreme, otkup obligacija kriznih zemalja je sporna ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << neophodna mera, procentna stopa će ostati zasad bez promene. Tako je savetovao investitore Žan Klod Triše za nekoliko dana do zvaničnog prekida rada na dužnosti šefa ECB. Nemački „Bild am Zontag" citira njegove reči: „Kriza još nije prebrođena, zato je sad od odlučujućeg značaja da se što brže sprovedu odluke briselskog samita". U tom kontekstu oko figure naslednika Trišea se postavlja mnogo pitanja, kaže za Glas Rusije predsednik saveta direktora kompanije „Arbat Kapital Menadžment" Aleksej Golubovič:

Dragi očigledno neće biti tako samostalan. On će se truditi da vodi kolektivnu politiku. I na njega će vršiti veliki pritisak Francuzi i Nemci, kako bi se ECB približila stavovima jedne ili druge strane. U tom smislu bilo je prilično teško pritiskati Trišea.

Utvrđivanje kandidatura za tu funkciju početkom ove godine je bilo propraćeno skandalom. Nemačka kao glavni spasilac evrozone je insistirala da ECB rukovodi Aksel Veber, koji je tada bio na čelu Bundesbanke i imao krajnje oštre ideje za regulisanje krize. Recimo, govorio je da ECB ne sme da kupuje Grčke hartije od vrednosti. Takvo vladanje Vebera je bilo ocenjeno krajnje negativno u uslovima kada lideri evrozone nisu smeli ni da pomisle na bankrot Grčke. Zatim je Veber dao otkaz. A za šefa ECB je izabrana kompromisna figura Dragija, koji je bio i jedini kandidat sa podrškom G7. Kurs Trišea će biti sačuvan, smatra finansijski analitičar Denis Barabanov:

Mislim da se prvih šest meseci politika ECB neće naglo menjati. ECB nije organ kojim rukovodi jedan čovek. U njoj ima mnogo odgovornih lica, koji kolegijalno donose odluke. To je sada jedna od retkih institucija u Evropi koja je sposobna na brzo i efikasno reagovanje. Sadašnji pokušaji glavnih ljudi EU da promene situaciju uz pomoć, takoreći, virtuelnog novca, koji će biti prebačen u stabilizacioni fond mogu završiti neuspehom. I ja mislim da ćemo dogodine ponovo videti kako ECB aktivno učestvuje u spasavanju evropskih zemalja.

Italijanska štampa ne zove džabe novog šefa ECB Super Mario. Siroče i vaspitanik jezuitske škole radio je u Savetu za finansijsku stabilnost G20, u rukovodstvu banke Goldman Sachs, bio izvšni direktor Svetske banke. Od 2006. rukovodi Bankom Italije. Na toj funkciji je inače 2010. godine zaradio dva puta više od šefa ECB – skoro 800 hiljada evra. Eksperti smatraju da će posle 8-godišnjeg rukovodstva Trišea, Dragi naslediti probleme. Najteže za Italijana će biti da sačuva evro u svojstvu svetske valute.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.