Sumorna slika - niži svi glavni izvori zarade

Izvor: B92, 25.Avg.2016, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumorna slika - niži svi glavni izvori zarade

Frankfurt -- Banke u evrozoni zabeležele su za petinu manje profite u prvom kvartalu ove godine zbog manjih prihoda od trgovanja i od većine drugih poslovnih aktivnost.

Istraživanje ECB-a pokazalo je sumornu sliku, pri čemu su svi glavni izvori zarade banaka - kreditiranje, trgovanje i naknade - niži u odnosu na prošlu godinu, prenosi agencija Rojters.

Neto dobit banaka je u posmatranom kvartalu pala za 20 odsto na godišnjem nivou na 18 milijardi evra (20,25 milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolara).

Glavni krivac za ukupan loš kvartalni rezultat je segmeni trgovanja i deviznih kurseva, gde je neto zarada pala za 41 odsto, na 10,8 milijardi evra.

Kod ostalih izvora prihoda, kao što su neto kamata na kredite, dividende, naknade i provizije, pad je bio nešto skromniji.

Banke za slabije poslovne rezultate krive ECB-ovu politiku ultra niskih kamatnih stopa, uključujući negativne kamatne stope na depozite komercijalnih banaka.

U kešom bogatoj Nemačkoj, nekoliko banaka je na takvu politiku ECB-a odgovorilo naplaćivanjem naknada za bankarske račune ili naplatom naknada na velike depozite korporativnih klijenata.

ECB, s druge strane, ostaje pri stavu da je njena monetarna politika donela više koristi nego štete, mada priznaje da je imala i određene nuspojave, dodaje britanska agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.