Suficit budžeta u oktobru 268 miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2014, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suficit budžeta u oktobru 268 miliona dinara

Budžetu Srbije u oktobru je imao suficit od 268,5 miliona dinara, čime je prvi put u ovoj godini zabeležen budžetski višak, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Kako se navodi u saopštenju, periodu od januara do oktobra 2014. ostvaren je deficit budžeta od 139,8 milijardi dinara, na osnovu 709,3 milijarde dinara prihoda i 849,1 milijardu dinara rashoda.

Kada se uključe rashodi iz projektnih zajmova koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike deficit >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iznosi 149,7 milijardi dinara.

Prema podacima Ministarstva finasnija, prihodi budžeta u oktobru iznosili su 79,3 milijarde dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od

79,1 milijardu dinara.

Poreski prihodi iznosili su 70,2 milijarde dinara, neporeski prihodi devet milijardi dinara, a donacije 200 miliona dinara.

Najveći prihod, kao i obično, zabeležen je po osnovu poreza na dodatu vrednost (PDV) i iznosi 42,7 milijardi dinara. U oktobru se plaćaju tromesečne obaveze po ovom osnovu tako da je i prihod znatno viši nego u prethodna dva meseca, navelo je Ministarstvo finansija.

Prihod od akciza iznosio je 15 milijardi dinara uz napomenu da je izvršen povraćaj akciza na naftne derivate u iznosu od 3,6 milijardi dinara.

Ostale kategorije poreskih prihoda, kao i neporeski, naplaćeni su u skladu sa očekivanjima za oktobar.

Na rashodnoj strani izvršenje rashoda za kamate je znatno niže nego u septembru s obzirom da su se tada plaćale obaveze po osnovu evroobveznica i duga za Pariski klub poverilaca.

Najveći deo rashoda čine transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja i plate. Organizacijam obaveznog socijalnog osiguranja iz budžeta je u oktobru isplaćeno 19,3 milijarde dinara, a najveći deo se odnosi na penzije i iznosi 18,2 milijarde dinara.

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 20,5 milijardi dinara. U oktobru, na nivou opšte države, zabeležen je deficit u iznosu od

1,9 milijardi dinara dok je od početka godine zabeležen deficit u iznosu od 137,2 milijardi dinara, pri čemu su delovi centralne države i lokalnog nivoa vlasti trenutno u suficitu.

Na nivou lokalnih samouprava suficit iznosi 7,7 milijardi dinara, kod Vojvodine 3,5 milijardi dinara, a kod Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje šest milijardi dinara.

Ministarstvo finansije je navelo da su suficiti privremenog karaktera, jer je, na primer, Grad Beograd do kraja juna bio u statusu privremenog finansiranja, a visok suficit kod RFZO je posledica dinamike isplate plata pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola plate.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ministarstvo: Suficit budžeta u julu i oktobru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2014

Budžet Srbije u oktobru je zabeležio suficit od 268,5 miliona dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija...To je drugi put ove godine da je u budžetu zabeležen suficit, a prethodni je bio u julu, od 6,86 milijardi dinara...Prema podacima Ministarstva finansija, prihodi budžeta u oktobru su...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.