Subvencionisana prodaja traktora

Izvor: B92, 03.Maj.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subvencionisana prodaja traktora

Beograd -- Od utorka počinje prodaja IMT-ovih traktora koji će uz subvenciju države biti jeftiniji za 2.000 evra.

Iz budžeta je obezbeđeno 400 miliona dinara, i kako kažu u ministarstvu ekonomije, to bi trebalo da bude dovoljno za kupovinu oko 2.000 novih traktora. Program subvencije će trajati do kraja godine, i za kupovinu traktora ne važi program "staro za novo".

Ako je suditi po izjavama zemljoradnika, traktori koji se proizvode u Industriji mašina i traktora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (IMT) neće tako lako naći novog vlasnika.

I pored subvencije države, i cene niže za 2.000 evra od one koja je do skora važila, poljoprivrednici kažu da nisu sigurni u kvalitet domaćih traktora, a smatraju i da trenutno nije ni dobro vreme za kupovinu.

"Neću uzimati. Koliko su povoljni to mi znamo najbolje. Nemam poverenja. Jer ja sam uzeo krajem devedesetih, imao je rotacionu boš pumpu, i prodao sam ga odmah da ga ne vidim u dvorištu. Kao nov, a kad dodam gas nije primao, trokirao je. Pre bih uzeo tafea, nešto je za par konja jači, i daleko bolji i sigurniji traktor", kaže zemljoradnik iz Čeneja, Svetozar Murgaški.

"Bolje da su ukinuli poreze, pa bi uvozili manje traktore za povoljniju cenu", smatra Vlade Mehandžić iz sela Rasna kod Požege.

Iako je prosečna starost traktora u Srbiji oko 20 godina, zemljoradnici imaju zamerke i na nove traktore domaće proizvodnje.

Kažu da imaju slab motor, i pogodni su samo za manje posede ili voćnjake i vinograde. Takođe, svi koji sada kupe traktor na isporuku će čekati i više od mesec dana.

Razlog je što je IMT već 14 godina u blokadi i nema dovoljno obrtnih sredstava za veću proizvodnju, objašnjava direktor fabrike, Slobodan Petrović.

"Morate uzeti u obzir da dve trećine Srbije nije Vojvodina, i da se traži drugačija struktura traktora. Tamo su najtraženiji traktori manjih snaga. Što se tiče naše spremnosti za proizvodnju, nama najveći problem predstavljaju obrtna sredstva. Mislim da ćemo i to prevazići, ako interesovanje bude više nego što očekujemo", kaže Petrović.

Kamata za subvencionisane kredite biće 4,5 odsto, a rok otplate do sedam godina. Po toj računici rata za IMT traktor 539 , bez kabine, koji košta 6.399 evra, sa rokom otplate od pet godina je 120 evra. Ako se kredit vraća sedam godina rata je 89 evra.

Državni sekretar u Ministarstvu ekomomije Nebojša Ćirić kaže da se očekuje veliko interesovanje, jer je Ministarstvo već imalo preko 200 poziva zainteresovanih ratara.

Ćirić kaže da će Ministarstvo, ako bude potrebno, izdvojiti još novca za subvencije.

"S jedne strane podstičemo zadržavanje i eventualno nova radna mesta u metalskom sektoru. Pogotovo u proizvodnji motora i traktora. Naša intencija je da i u uslovima svetske ekonomske krize, uz proizvodnju i prodaju traktora sa subvencijom od 2.000 evra zaista podstaknemo poljoprivrednu proizvodnju koja treba da obezbedi i zapošljavanje i obezbeđivanje privrednog rasta", navodi Ćirić.

Da bi se izbegle zloupotrebe, objašnjavaju u ministarstvu ekonomije, pri prvoj registraciji u saobraćajnu dozvolu će biti uneta klauzula o zabrani prodaje traktora.

Onaj ko ga kupi po ovim uslovima, neće moći da ga proda u roku od tri godine od dana registracije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.