Šubara: Ovo je Sertićev lični obračun sa mnom

Izvor: Danas, 08.Okt.2015, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šubara: Ovo je Sertićev lični obračun sa mnom

Rešenje o mom udaljenju sa mesta direktora Agencije za privatizaciju predstavlja lični obračun ministra privrede Željka Sertića sa mnom. Ne znam zašto on to radi u situaciji kada Agencija za privatizaciju ima odlične rezultate. Nemoguće je da zbog ličnog animoziteta prema meni želi da zaustavi procese koje vodimo - izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ljubomir Šubara, koji je pre dva dana odlukom Vlade udaljen sa pozicije direktora Agencije za privatizaciju, kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << se utvrdilo da li postoje razlozi za njegovo razrešenje.

- Šubara je dodao da će u zakonskom roku, do 20. oktobra, pokušati da ubedi Vladu Srbije da su svi navodi iz rešenja koje je Vladi preložio Sertić, neistiniti. On je istakao da u pozadini njegovog udaljavanja sa funkcije postoji više razloga, a posebno je neslaganje oko načina privatizacije BIP-a, koju je od maja ove godine u potpunosti preuzelo Ministarstvo privrede.

- Smatram da nije trebalo da dođe do odluke o stečaju BIP-a po zahtevu Poreske uprave, jer je reč o brendu za koji postoje zainteresovani kupci. Kao Beograđanin prosto ne mogu da verujem da glavni grad ostaje bez velikog preduzeća kakav je BIP, a razloga za to nije bilo. N?ime, javile su se čak četiri veoma ozbiljne kompanije za preuzimanje BIP-a, iz Amerike, Nemačke, Poljske i Azerbejdžana. Tvrdim da je to preduzeće moglo da bude uspešno privatizovano da nije došlo do odluke o stečaju - naglasio je Šubara istakavši da procenjena vrednost kapitala BIP-a iznosi 11,4 miliona evra.

On je dodao da je Nadzorni odbor, u kojem je šefica kabineta ministra Sertića, kao i direktorka Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, kontaktirao potencijalnog investitora, ali su osmislili model koji je Agencija za privatizaciju morala da odbaci kao nezakonit. Deo imovine BIP-a je u vlasništvu Srbije i Agencija time ne može da raspolaže, na šta je upozorio i direktor Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić, koji je o tome isto saznao iz medija, rekao je Šubara i napomenuo da se radilo samo o zakupu.

Prema njegovim rečima zamereno mu je i što su u RTV Vranje podeljene akcije, pa je prisutnim novinarima pokazao dokument, odnosno odobrenje pres službe ministra Sertića Agenciji za privatizaciju da se akcije besplatno podele.

- Na kraju imate, to se dešava 9. septembra u 16 i 29 sati, da je ministar saglasan sa tekstom saopštenja i mi smo dali takvo saopštenje. Nakon toga, ja stvarno ne znam šta se dogodilo, zašto je uveden nadzor i zašto je doneta odluka za koju smo mi ukazali da su primenjeni pogrešni članovi zakona o informisanju i o privatizaciji. Dobili smo odgovor da je sve to precizno i da moramo da uradimo onako kako zakon nalaže. Seli smo još jednom i pogledali sve u zakonu i obavestili Sertića, što je on prihvatio, da mi našu odluku ne možemo da promenimo i da je naše tumačenje urađeno po zakonu. Uputili smo dopis Ministarstvu informisanja i kulture, zatražili autentično tumačenje Skupštine Srbije i obavezali smo se da ćemo poništiti naše rešenje ukoliko bude u suprotnosti sa autentičnim tumačenjem - istakao je Šubara.

On je dodao da mu je 24. jula zabranjen ulaz u Ministarstvo privrede što mu je saopštio pomoćnik ministra Milun Trivunac, a da je pre desetak dana imao sastanak sa Sertićem na kome mu je ministar rekao da sa njim više nema šta da razgovara.

- Ostavku ne podnosim, ne zato što ministar Sertić tvrdi da je to dobro, privilegovano mesto, već bih time izdao principe i saradnike koji su u proteklih devet meseci pokušali da pomere nešto sa mrtve tačke - istakao je Šubara.

On je demantovao tvrdnje da tera investitore, istakavši da je izvršni direktor Goldman Saksa bio kod njega, a da će u narednih nekoliko dana stići ponuda za Petrohemiju, dok će do 15. novembra stići i predlog rešenja ruskog Energocentra za rudnik Resavica.

Ministarstvu privrede dostavljeno osam izveštaja

Odgovarajući na primedbe iz rešenja o udaljenju sa funkcije, Ljubomir Šubara izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da mu se na teret, između ostalo stavlja i to, da Agencija za privatizaciju nije dostavljala dva puta godišnje izveštaje o radu Ministarstvu privrede. On je novinarima pokazao osam izveštaja o radu, napominjući da se radi i deveti te da bi Sertić, "ukoliko mu je administracija u redu" trebalo da ima osam izveštaja o radu Agencije za privatizaciju.

Poštovaću odluku Vlade

- Nikada nisam imao nikakav sukob sa Vladom Srbije, niti bilo kojim ministarstvom. U slučaju da Vlada odluči da ja nisam u pravu, poštovaću tu odluku i nakon toga se neću oglašavati niti tužiti svoju državu - zaključio je Šubara.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.