Stvaranje zajedničkog preduzeća RTB Bor i Fabrika kablova u Jagodini

Izvor: TvojPortal.com, 14.Dec.2011, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stvaranje zajedničkog preduzeća RTB Bor i Fabrika kablova u Jagodini

Izvor: makroekonomija.org Ove dve kompanije se nalaze u procesu restrukturiranja u poslednjih 11 godina. Njihov istorijski uspon i sjaj vezuje se za neko davno vreme, sedme, osme i devete decenije prošlog veka. Njihova propast nastupila je uvođenjem sankcija UN, jer im je, kao izvozno-orijentisanim preduzećima, sprečena mogućnost da posluju sa inostranstvom.




Mada kablovi predstavljaju višu fazu prerade bakra, ove dve kompanije nikada nisu radile zajedno, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << i njihova saradnja u radu je bila uvek daleko ispod mogućeg nivoa. Odnosi relativnih cena bakra i kablova, devizni kurs za izvoz i niz drugih faktora delovali su često da ove kompanije posluju van svake ekonomske logike: RTB Bor je izvozio celokupnu proizvedenu količinu bakra, a FKS (Fabrika kablova Svetozarevo) je dopremao bakar iz Čilea.
U Srbiji se često puta, i to sa punim pravom, naglašava da nam je struktura izvoza nekvalitetna i da nedostaje izvoz viših faza prerade. U kontekstu ove činjenice izgleda i logičnim da se ova dva preduzeća integrišu.
Proces spajanja pratila bi analiza koristi i troškova od takve operacije. Objedinjeni bi bili privlačniji za ulaganje strateških investitora.
Precizna finansijska analiza troškova, otpisa dugovanja, plaćanja potraživanja radnika…
Analiza tržišne pozicije ove dve kompanije, mogućnosti za rast proizvodnje i izvoza…
Ukoliko bi se par kvalitetnih stručnjaka angažovalo mislim da bi u roku od godinu dana očekivani rezultati bili vidljivi.
Fabrika kablova Jagodina je najveća fabrika te vrste u regionu i četvrta, po veličini, na kontinentu.Osnovni proizvodni kapaciteti iznose oko 45.000 tona energetskih kablova i oko 20.000 tona telekomunikacionih kablova, godišnje. Upošljavanjem punih kapaciteta fabrika bi mogla realizovati od 150-200 miliona eura izvoza na godišnjem nivou.Trenutni obim poslovanja dostiže oko 15% proizvodnih kapaciteta.U trenutnom poslovanju se susreće sa 3 akutna problema.Prvi problem,nedostatak obrtnih sredstava za sirovinu bi,praktično bio rešen fuzijom,a brzo bi se rešio i drugi problem, zastarelosti opreme, usled povećane akumulacije novoformiranog giganta. Rešenje trećeg problema, tržišta,za raspoložive kapacitete,proizišlo bi iz rešenja prva dva problema, jer bi tako zaokruženim ciklusom proizvodnje, kompanija postigla visoki nivo konkurentnosti.
Po rezervama rude bakra i mogućnostima proizvodnje smo u poziciji da budemo značajan igrač na svetskom tržištu,što se ne možemo baš pohvaliti za još neku oblast,izuzev malina i kukuruza,za sada. Dakle, Nacionalna ekonomska strategija bi trebalo da vodi u pravcu maksimalnog pospešivanja,kako rudarske eksploatacije, tako i industrije naslonjene na preradu ovog metala. Doprinos toj strategiji bi bio i fuzija ova dva preduzeća u cilju stvaranja velikog izvoznog giganta, koji, u perspektivi, može doneti  izvozne prihode veće i od 1 milijarde eura,pogotovo u svetlu trenda rasta cene na svetskom tržištu,ovoga metala,a samim tim i proizvoda njegove više faze prerade.U tom kontekstu su,novatopionica i fabrika sumporne kiseline projekat budućnosti i za RTB Bor i za Srbiju. Kapacitet nove topionice je prerada 400 hiljada tona koncentrata bakra godišnje i proizvodnja 80 do 85 hiljada tona bakra, znatne količine plemenitih metala i  400 hiljada tona sumporne kiseline uz iskorišćenje 98 do 98,5 odsto sumpora i 98 procenata bakra.
Sigurni smo da se radi o zdravom ekonomskom pristupu kroz vertikalnu integraciju u industriji oslonjenoj na prirodne resurse, koji domaćinskim pristupom pri upravljanju može dati strateške rezultate za našu ekonomiju u celini, a da ne govorimo o regionima gde su kapaciteti locirani.
Zbirna vrednost izvoza bakra i kablova (koju mnogo više realizuju druga preduzeća) iznela je 405 miliona evra u 2008. godini, da bi u prošloj godini, nakon kriznog pada u 2009, dostigla 539 miliona evra, a u ovoj godini će dostići 750 miliona evra, uz tendenciju da u narednoj godini premaši milijardu evra.

jagodinaRTB Borfkszajedničko preduzećekablovska industrijaborski rudnici

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.