Studenti u Srbiji za kiriju daju milione EUR

Izvor: B92, 21.Okt.2016, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti u Srbiji za kiriju daju milione EUR

Beograd -- Mada preciznih podataka nema, procenjuje se da se nekoliko desetina hiljada stanova ili soba u Srbiji izdaje studentima.

Oko 7.000 od ukupno 11.000 studenata Univerziteta u Kragujevcu prinuđeno je da pronađe privatni smeštaj.

U Studentskom domu ima mesta tek za 634 visokoškolca, pa su ostali prepušteni na milost i nemilost gazdaricama. Prema grubim računicama, samo za kiriju građani Kragujevca od studenata godišnje uzmu oko pet miliona evra. Iznajmljivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kreveta za studenta ne računajući ostale troškove je oko 80 evra. Garsonjera se izdaje za 200 evra.

Iako tačnih podataka o broju stanova koje iznajmljuju studenti u Novom Sadu nema, procenjuje se da se godišnje u zakup uzme između 8.000 i 10.000 stanova u gradu. Prosečna cena kirije je oko 120 evra. Prema toj računici ,studenti godišnje ostave između 10 i 12 miliona evra. U domovima ima mesta za oko 2.100 studenata i oni za smeštaj godišnje plate oko 360.000 evra.

U Beogradu, gde je prirodno i najviše studenata iz drugih mesta u Srbiji, na cene smeštaja presudno utiču lokacija, kvadratura i način grejanja. Za sobu površine 20 metara kvadratnih u Resniku potrebno je izdvojiti 50 evra mesečno, dok se za sobu od 15 metara kvadratnih u centru plaća mnogo više. Slično je i sa cenama garsonjera, koje su najjeftinije u prigradskim naseljima, gde sa svim troškovima mesečno treba izdvojiti od 110 do 130 evra, u centru ili kod Arene od 250 do 400 evra.

Omiljeni izbor studenata, zbog odnosa cene i kvaliteta, jeste smeštaj na Karaburmi, u centru Zemuna, na Voždovcu ili Bežaniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.