Stručnjaci za sajber bezbednost sve traženiji

Izvor: VOA, 30.Jan.2016, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci za sajber bezbednost sve traženiji

Borba protiv sajber kriminala otvorila je ogromno, skoro netaknuto tržište poslova za stručnjake za sajber bezbednost. Forbs prenosi da se očekuje da bi od 75 milijardi u 2015. ta industrija mogla da skoči na 170 milijardi do 2020.

U najnovijem izveštaju o bezbednosti, američka kompanija „Sisko“ objavila je da su biznisi širom sveta i dalje podložni sajber napadima svojih suparnika, a da mere uvedene za sprečavanje takvih napada ne daju željene rezultate.
>> Pročitaj celu vest na sajtu VOA <<
Ipak, posledica povećane potrebe za sofisticiranim kvalifikacijama u oblasti sajber bezbednosti jeste stvaranje mnogih, novih radnih mesta.

Kriminalci koji ugrožavaju sigurnost na internetu su “sofisticiraniji, preduzimljiviji i otporniji” nego ikada, navodi se u novom istraživanju američke kompanije za kompjuterske mreže “Sisko”, u kojem su otkriveni veliki propusti u pokušajima kompanija da se bore ili oporave od napada.

Kao negativan trend, “Sisko” je uočio pad od 10 odsto u ažuriranju bezbednosne infrastrukture, kako su organizacije prijavile u periodu od godinu dana. Ova kompanija je analizirala 115 hiljada uređaja od kojih su čak 92 odsto koristili programe za koje se zna da su ranjivi.

Glavni inženjer u “Sisku”, Džejson Brvenik izjavio je za Glas Amerike u razgovoru putem Skajpa da će hakeri napasti bilo koga.

“Oni imaju čitav ekosistem koji mogu da koriste, a to da li napadaju pojedinca za sajber otkupninu ili neku kompaniju, ne pravi razliku. Pronađu ono što mogu da koriste i to upotrebe”.

On ističe da kako se napadnuta strana više bude kretala “kontinuiranom analitičkom modelu” to će brže moći da otkrije napad i da spolja pošalje instant odgovor.

“Brojčano, detektujemo 100 do 200 upada na dan. Međutim, sa sve češćom primenom modernih tehnologija, sada možemo da vidimo toliko napada u samo nekoliko sati”.

Tera Sinkler, glavni ekonomista firme “Indid” – vebsajta za globalno traženje poslova sa sedištem u Sjedinjenim Državama – kaže da je zabrinutost poslodavaca za bezbednost dovela do velike potražnje za profesionalce u toj oblasti.

“Definitivno su zabrinuti za svoje firme. Zabrinuti su za svoje zaposlene koji štite svoju imovinu i žele da budu sigurni da oni neće biti napadnuti”.

“Sisko” procenjuje da na globalnom nivou postoji milion slobodnih radnih mesta u oblasti sajber bezbednosti, dok najveći prodavac programa za zaštitu od napada, “Simantek”, očekuje porast na milion i po do 2019. godine.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.