Stručnjaci: Srbiji neophodan razvoj industrije

Izvor: BKTV News, 21.Apr.2014, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci: Srbiji neophodan razvoj industrije

Ekonomisti ocenjuju da su mere koje je najavila nova vlada neophodne, ali da je najvažnija mera ona koja dosad nije pomenuta – razvoj industrije.

Prve mere nove vlade Aleksanda Vučića biće fiskalna konsolidacija, promene funkcionisanja javnih preduzeća, industrijalizacija, zapošljavanje, pregovori u Briselu i borba protiv korupcije, ocenjuju stručnjaci za “Blic”.
Profesor Ljubodrag Savić smatra da su sve reforme koje je Vučić najavio neophodne, ali da je >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << najvažnija ona koju do sada nije nijednom čuo, a to je, kako je naveo, razvoj industrije.
“Sva raspoloživa sredstva treba da se ulože u realan sektor. Kad bismo poput ‘Fijata’ otvorili tako veliku fabriku koja bi se bavila proizvodnjom hrane, za šta imamo uslove, to bi zaposlilo mnogo ljudi. Mogli bosmo da obnovimo industriju poljoprivrednih mašina koja je nekada bila razvijena, da razvijemo selo.To je sektor koji treba subvencionisati…”, ocenio je, između ostalog Savić.
Savić je, takođe, upozorio da u Srbiji ima 750.000 zaposlenih u javnom sektoru, a, kako je rekao, ne bi smelo da ih bude više od pola miliona.
“Ne kažem da ih treba otpuštati, ali i ne verujem u priču o njihovom mehaničkom prelivanju u privatni sektor”, dodao je on.
Politički analitičar Dejan Vuk Stanković, međutim, prednost daje nastavku pregovaračkog procesa u Briselu i njegovoj finalizaciji.
“Pregovore treba nastaviti što pre i okončati ih što uspešnije kako bi se stvorio preduslov za nastavak evropskih integracija”, kaže Stanković.
Prema njegovim rečima, paralelno treba ići u ekonomske reforme, u javnu potrošnju i restrukturiranje javnih preduzeća.
“Mislim da će uskoro i penzije doći na dnevni red, i uprkos onome što Vučić govori, mislim da nije isključeno da će morati da dođe do njihovog smanjivanja. Možda nije pravedno, ali nužda zakon menja”, ocenio je još Stanković.
Izvor: blic.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Šest zadataka za Vučića

Izvor: Blic, 21.Apr.2014

Fiskalna konsolidacija, promene funkcionisanja javnih preduzeća, industrijalizacija, zapošljavanje, pregovori u Briselu i borba protiv korupcije - prve su mere nove vlade Aleksandra Vučića, smatraju stručnjaci...- Na način na koji smo do sada živeli mogli bismo da preživimo još godinu i po ili...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.