Štednjom protiv restrikcija struje

Izvor: Politika, 28.Nov.2011, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štednjom protiv restrikcija struje

Termo i hidroelektrane rade maksimalno, ali se paralelno uvoze i velike količine električne energije kao usred zime

Srbija neće uvoditi restrikcije struje, iako hidroelektrane rade sa 50 odsto kapaciteta zbog suše, potvrdio je juče Petar Škundrić, savetnik za energetiku srpskog premijera pozivajući građane da racionalno troše električnu energiju.

– Za sada se ne planiraju redukcije, jer je vlada omogućila da se blagovremeno uvezu nedostajuće količine struje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – rekao je Škundrić, dodajući da se trenutno u Srbiji proizvodi 4,2 odsto struje više nego u istom periodu 2010. godine.

Rudnici uglja i termoelektrane rade maksimalnim kapacitetom. Rudari će obezbediti potrebne količine uglja za proizvodnju struje u naredna dva meseca u kojima se ne očekuje poboljšanje hidrološke situacije, naglasio je Škundrić i dodao da termoelektrane trenutno proizvode oko 15 odsto struje više nego lane, a EPS se organizovao da maksimalno iskoristi termoelektrane.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković istakao je da je elektroenergetski sistem Srbije u teškoj situaciju zbog lošeg vodostaja reka, ističući da u ovom času termoelektrane i hidrokapaciteti rade maksimalno, ali se paralelno uvoze i velike količine struje.

Trenutno se uvozi oko 600 megavata struje dnevno, a u decembru će, kada se očekuje i najviša potrošnja, taj uvoz dostići 800 megavata, pojasnio je Marković i dodao da prosečna cene sada iznosi 6,5 evrocenti po kilovat-satu, ali da su cene u međuvremenu znatno skočile zbog nestašice u celom regionu.

– Narod mora da zna da je osnovni resurs koji može da nam pomogne štednja i racionalna potrošnja struje – rekao je Marković posle vanredne sednice Radne grupe za energente i sigurno snabdevanje energijom.

EPS dnevno uvozi od 17 do 18 miliona kilovat sati, što je oko 15 odsto dnevnih potreba. Ako ne dođe do većih kvarova EPS će pregurati i ovu zimu.

Upitan šta bi se radilo u slučaju havarija, Marković je dodao, da bi se u tom ili slučaju da dođe do velikih kvarova u termoelektranama koristila reverzibilna hidroelektrana „Bajina Bašta” snage 600 megavata koja odgovara snazi najveće termoelektrane u Srbiji.

On je rekao da će ovaj uvoz struje uticati na poslovne rezultate EPS-a na kraju godine, podsetivši da je EPS u prvih devet meseci ove godine ostvario profit od 8,7 milijardi dinara, kao i da će se razlika u ceni za uvezene količine struje pokrivati parama EPS-a.

Izvršni direktor za upravljanje i tržište u Elektromreži Srbije Miloš Mladenović kazao je da se ne očekuju problemi u prenosnoj mreži, dodajući da se vidi povećana potreba za prekograničnim kapacitetima što ukazuje na ozbiljan poremećaj tržišta i u okolnim zemljama.

U regionu samo Bugarska ima struje za izvoz. Rumunija je kao tradicionalni izvoznik ograničila isporuke čak i na osnovu dugoročnih ugovora, a da se povećana potražnja za uvozom struje vidi i po višim cenama preko graničnih kapaciteta.

Predsednik Udruženja toplane Srbije Milovan Lečić kazao je da za sada nema problema sa daljinskim sistemima grejanja i da se ne očekuju ni u naredna dva meseca, dodajući da je pre desetak dana postignut dogovor sa vladom i Direkcijom za robne rezerve o korišćenju 42.000 tona mazuta.

J. Petrović

objavljeno: 28. 11. 2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.