Stan 60.000 EUR, porez 1.500 i ne sme da čeka

Izvor: B92, 25.Mar.2017, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stan 60.000 EUR, porez 1.500 i ne sme da čeka

Beograd -- U slučaju da želite da kupite stan u staroj gradnji koji je već bio u prometu, morate da znate da ste u obavezi da platite porez na prenos apsolutnih prava.

Prema zakonu, on iznosi dva i po odsto od ukupne vrednosti stana.

Procedura za plaćanje poreza nije komplikovana, ali ne smete dugo čekati. Od trenutka kad ste zaključili i overili kupoprodajni ugovor, imate rok od 10 dana da podnesete poresku prijavu. Ona se podnosi na obrascu PPI-4 nadležnoj filijali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Poreske uprave, odnosno na onoj opštini gde je kupljena nekretnina, pišu Večernje novosti.

U prijavi moraju da budu navedeni tačni podaci, uz odgovarajuću dokumentaciju potrebnu da bi se utvrdila visina poreske obaveze. Tu mora da stoji i ugovor o kupoprodaji ili druga isprava, u zavisnosti od načina sticanja nekretnine, zatim izvod iz katastra, fotokopije ličnih karata prodavca i kupca.

U slučaju da cena u ugovoru nije niža od tržišne, poreznici će utvrditi poresku osnovicu u odnosu na tu cenu. Ako procene da je cena niža od tržišne, Poreska uprava će u roku od 60 dana od kada je primila poresku prijavu da utvrdi tržišnu cenu. Poreznici mogu da procenjuju tržišnu cenu izlaskom na teren ili na neki drugi način.

Ako podaci nisu uporedivi, u stan dolazi tročlana komisija. Tokom te procene može se desiti da stan vredi manje nego što ste ga platili, što automatski znači i manji iznos koji na ime poreza morate da odvojite. S druge strane, procenjena vrednost može da bude iznad vaše, što će podići iznos koji mora da se plati na ime poreza. Procenjena vrednost može biti umanjena najviše za 25 odsto, u zavisnosti od niza faktora - lokacije, godine gradnje... Za stanove u suterenu, potkrovlju i slično, cene u oba smera variraju i do 20 odsto, a za spratnost do 10 odsto.

Kada se dobije rešenje Poreske uprave, imate novi rok od od 15 dana za izmirenje ove obaveze.

Za stan od 60.000 evra, ovaj namet, bez olakšica, biće oko 1.500 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.