Šta treba stranim investitorima u Srbiji?

Izvor: B92, 03.Sep.2016, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta treba stranim investitorima u Srbiji?

U Privrednoj komori Srbije potpisan je Sporazum o osnivanju Saveta mešovitih komora.

Cilj je razvoj i jačanje saradnje između srpskih i međunarodnih privrednih komora. B92 istražuje šta nedostaje stranim privrednicima koji posluju u Srbiji.

Nijedna zemlja se nije razvila bez stranih investicija. Rečenica u premijerskom ekspozeu Aleksandra Vučića. I dok Vučić tvrdi da su nam strani investitori važni, baš oni se u Srbiji suočavaju sa sledećim problemima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

“Birokrtaija nam umnogome otežava posao”, kaže Martin Knap, šef delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Inspekcije rada trebalo bi bolje da rade svoj posao da su uslovi bili isti za sve kompanije.

I ne samo to, strani investitori imaju problem i ako žele da uplate naknadu za trudničko odsustvo, čega je svesna i srpska Privredna komora.

“Otvaranje računa za tzudničko pa mora poseban račun a ustvari uplaćuje novac u prethodni račun....”, kaže Marko Čadež prvi čovek PKS.

Ovaj problem uskoro će biti rešen, obećava ministar rada. Priznaje i da radni sporovi traju predugo.

“Moramo da radimo na dužini trajanja radnih sporova, nažalost imali smo zakon koji je bio mrtvo slovo na papiru, verujemo da moraju ozbiljne reforme da sprovedemo. Nadam se da ćemo ih dovesti do razumne mere”, kaže Vulin.

Kako bi se problemi stranih kompanija koje ovde posluju rešavali što pre Savet će se sastajati i strani investitori ce direktno dijalogom sa predstavnicima srpske privredne komore i ministarstav rada raditi na prevazilaženju prepreka u poslovanju.

Opširnije u video prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.